Gewraakt raadsbesluit van 24 april 2018

In het digitale Kontakt is vandaag een artikel gepubliceerd met de kop “Burgemeester Cazemier wil in een besloten vergadering een debat over gedrag in de raad”. Hierin staat dat volgens de burgemeester er geen regels zijn geschonden met het raadsbesluit van 24 april dat de twee burgercommissieleden van Pro Krimpenerwaard niet worden toegelaten tot de commissies. Het is wel een unicum zegt hij.  Ook wethouder Boere (VVD) kan begrip opbrengen voor deze blokkade. Jan Dekker, fractievoorzitter CDA, heeft eerder voor radio RTV Krimpenerwaard verklaard dat de kandidaatstelling van Pro Krimpenerwaard vooraf aan de andere partijen had moeten worden voorgelegd. Dit om te polsen of de anderen eventueel hiertegen bezwaar zouden hebben.

Volgens de wet en het reglement van orde gaat alleen de eigen partij over haar kandidaatstelling.

De raad heeft met haar besluit het actieve kiesrecht van twee inwoners ontnomen. Zij stonden op de kandidatenlijst van Pro Krimpenerwaard en veel inwoners hebben op hen gestemd. Een van deze personen was zelfs al ruim driekwart jaar commissielid voor Pro Krimpenerwaard. De commissie voor de geloofsbrieven heeft in de raadsvergadering van 24 april beide kandidaten benoembaar verklaard voor de functie van burgercommissielid.  Hierna is gebeurd wat niemand ooit  eerder heeft meegemaakt, zelfs burgemeester Cazemier niet volgens het artikel in Het Kontakt. Na een geheime stemming heeft de meerderheid van de raad beslist deze twee kandidaten van Pro Krimpenerwaard niet te benoemen. De zaak is hiermee niet afgedaan. Twee inwoners die geen enkel strafbaar feit hebben gepleegd en waarvan de geloofsbrieven akkoord zijn, zijn zonder opgaaf van reden en zonder mogelijkheid om persoonlijk hiertegen in beroep te gaan, in hun grondrecht aangetast. Zij zijn publiekelijk aan de schandpaal genageld.

Pro Krimpenerwaard heeft de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken verzocht het raadsbesluit van 24 april nietig te verklaren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.