Brief aan de minister van Binnenlandse Zaken

Geachte minister,

Pro Krimpenerwaard is na een winst van 2 zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen ook meteen 1 zetel kwijtgeraakt. De lijstduwer met 242 voorkeurstemmen, minimaal, neemt tegen de afspraak in de derde zetel mee en begint een eigen partij. Pro Krimpenerwaard maakt zich hierover ernstig zorgen. Inwoners spreken van kiezersbedrog. Door het ontfutselen van die zetel neemt de lijstduwer ook 650 andere stemmen mee, die op andere personen op de Kieslijst zijn uitgebracht. Natuurlijk zijn in de ledenvergadering hierover vooraf heldere afspraken gemaakt, maar die hebben geen enkele waarden.  Wij stellen twee wijzigen van de Kieswet voor: verhoog het percentage voorkeurstemmen van 25 naar 50% om recht te hebben op een zetel en koppel de zetel niet aan de persoon maar aan de partij. Dit maakt het allemaal een stuk duidelijker voor de kiezer en vertrouwen in de democratie neemt toe.  Gezien de uitslag van de laatste verkiezingen halen 20 kandidaten de grens van de voorkeurstemmen. Dit doorkruist ook een zorgvuldige lijstsamenstelling waarin zoveel mogelijk kwaliteiten worden opgenomen. Door ons voorstel wordt mogelijke onrust binnen een partij voorkomen en de samenwerking voert de boventoon boven het eigen belang. Nu geldt alleen voor gemeenten met 19 raadsleden de 50% voorkeursdrempel van de kiesdeler.

In ons voorstel is en blijft de zetel van de partij. De argumenten hiervoor zijn voor de hand liggend. Als team wordt een prestatie neergezet met programma, flyers, de doorlopende contacten met de kiezer en hard werken in een raadsperiode. Dat loont en wordt dus beloond. Hiermee worden gelukszoekers die met een partij meeliften in eigen belang ontmoedigd.

Ook wordt het daardoor werkbaarder in de gemeenteraad. Dat geldt trouwens ook voor de andere volksvertegenwoordigende organen.

Wij weten dat deze discussie al wordt gevoerd. Pro Krimpenerwaard vindt dat er nu stappen moeten worden gezet om de Kieswet aan te passen. Hierdoor zal het vertrouwen in de politiek toenemen.

Tot slot. Strubbelingen in een partij worden democratisch opgelost door de ledenvergadering en niet door “zetelroof”.

Graag een reactie.

Hartelijke groet

Ad Struijs/fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.