Coalitie-onderhandelingen

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 is Gemeente Belang Krimpenerwaard met 7 raadszetels opnieuw de grootste partij. Voorafgaand was reeds besproken dat de grootste partij het initiatief zou nemen tot het vormen van een coalitie. Gemeente Belang Krimpenerwaard neemt deze verantwoordelijkheid en heeft Pascal van der Hek benoemd als informateur. Hij heeft de opdracht meegekregen op zoek te gaan naar mogelijkheden om een meerderheidscoalitie te vormen. Er zal daarbij onder andere worden gelet op een zo groot mogelijke kans op een betrouwbaar en stabiel bestuur. Ook zal rekening gehouden worden met de verkiezingsuitslag, de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen en de door hun aangegeven voorkeursvarianten. Donderdag 22 maart hebben er verkennende gesprekken plaatsgevonden met alle partijen. Tijdens deze gesprekken hebben partijen de mogelijkheid gekregen om speerpunten en voorkeuren kenbaar te maken.

Op basis van alle verzamelde informatie heeft de informateur Pascal van der Hek geconcludeerd dat er mogelijkheden zijn voor vormen van een coalitie met vier partijen. Op zijn advies zullen de volgende partijen starten aan de formatie: Gemeente Belang Krimpenerwaard, VVD, ChristenUnie en D66. Mocht dit de toekomstige coalitie worden dan is de oppositie in stemmen gemeten groter dan de coalitie. Uiterst merkwaardig.

Er bestaat een aanzienlijke programmatische/inhoudelijke overeenstemming tussen deze vier partijen en de wil om met elkaar een coalitie te vormen en te werken aan de uitdagingen waar de gemeente Krimpenerwaard de komende vier jaar voor staat.

Woensdag 28 maart start de eerste ronde van de coalitie-onderhandelingen. Pascal van der Hek zal hierbij, na zijn rol als informateur, ook als formateur optreden.

Pro Krimpenerwaard heeft VGBK alle succes toegewenst met deze coalitie-onderhandelingen. Wij stellen wel vast dat geen recht wordt gedaan aan de verkiezingsuitslag (D66 is de kleinste partij/Pro Krimpenerwaard gaat van 1 naar 3 zetels en is de vijfde partij). Het lijkt er op dat de mening van de kiezer niet wordt opgevolgd. Wordt nu al het vertrouwen in de politiek geschonden? De kiezer wil een diervriendelijk, sociaal en duurzaam beleid de komende raadsperiode. Wij hebben onze speerpunten tijdens een goed overleg aangeboden. Ons is toegezegd dat een groot aantal van die onderwerpen in het collegeprogramma worden opgenomen. We moeten afwachten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.