Gemeente onder curatele

foto Peter Stuurman Kaalslag van bomen in park Overtuin

De gemeente wordt over het onderwerp “Overtuin Bisdom van Vliet” in Haastrecht onder curatele geplaatst. Het heeft Pro Krimpenerwaard en de bezorgde buurtbewoners maanden gekost om in het belang van het rijksmonument eindelijk tot de juiste aanpak te komen, zoals beschreven in het, door de voormalige gemeente Vlist, vastgestelde masterplan. Pro Krimpenerwaard heeft hierover regelmatig schriftelijke vragen gesteld en een actualiteitendebat gehouden. Objectief kan worden vastgesteld dat in strijd met het masterplan wordt gehandeld en bomen ten onrechte worden gekapt, zoals onlangs de Amerikaanse eik. De commissie van bezwaar heeft het college hierover op de vingers getikt, omdat tijdens een lopende bezwarenprocedure deze boom snel is geklapt. Door tegenwerking van het college en gemeenteraad hebben wij de noodzakelijke externe stappen moeten nemen.

Pro Krimpenerwaard heeft een brief ontvangen van het Incidententeam Gebouwd Erfgoed. Daarin staat het volgende: “We hebben hierover contact gezocht met de gemeente en op 27 februari heeft er een overleg plaats gevonden bij de gemeente Krimpenerwaard. Hierbij waren de gemeente, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en provincie Zuid Holland aanwezig en aansluitend is de Overtuin bezocht. Later die dag is er bij de gemeente een bestuursopdracht vastgesteld waarbij afspraken uit het overleg zijn opgenomen. Zo is afgesproken dat er een nulmeting wordt gemaakt om de staat en onderhoud t.o.v. het masterplan vast te leggen. Ook wordt er op basis van het masterplan een uitvoeringsplan opgesteld waaruit de beheersstichting een werkplan kan opstellen. Tenslotte wordt er een inwonersbijeenkomst georganiseerd om o.a. omwonenden te informeren over de situatie en aanpak van de Overtuin”.

Pro Krimpenerwaard is blij dat het Rijksmonument serieus wordt genomen en behouden blijft voor de inwoners van Haastrecht. Het is stuitend dat het college/gemeenteraad die verantwoordelijkheid niet heeft genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.