Gemeente bewust in de fout met kap Amerikaanse eik

foto Peter Stuurman Kaalslag van bomen in park Overtuin

Pro Krimpenerwaard stelt op grond van feiten vast dat het college bewust in strijd met de Bomenverordening de Amerikaanse eik in de Overtuin van Bisdom van Vliet in Haastrecht heeft gekapt. Als de voorgeschreven zorgvuldige procedure was doorlopen zou  die Amerikaanse eik niet zijn omgehaald. De kap van die boom moest blijkbaar kost wat kost doorgaan. Het college heeft bewust die informatie tot op heden aan Pro Krimpenerwaard  onthouden. Dat is een doodzonde in de politiek.

Het college is door de bezwarencommissie op de vingers getikt, dat in strijd met de vastgestelde Bomenverordening een Amerikaanse eik is gekapt in de Overtuin te Haastrecht, terwijl de bezwarenprocedure niet was afgerond. Het instellen van bezwaar heeft nu geen zin meer, omdat hier sprake is van een onomkeerbaar feit. De bezwaarmaakster dient tijdig op 13 november/8 november 2017  een bezwaarschrift in tegen de voorgenomen kap. Het college wacht de uitspraak op die procedure niet af en geeft rond 23 november 2017 opdracht die Amerikaanse eik te kappen. Bovendien wordt die informatie niet gemeld aan Pro Krimpenerwaard, die hierover op 8 november schriftelijke vragen had gesteld.

De bezwaarmaakster had als inspreekster van de commissievergadering, op 5 september 2017, al gezegd dat het college voornemens was om de Amerikaanse eik te kappen. Ook de opsteller, landschapsarchitecte, van het vastgestelde masterplan heeft hiertegen tijdig onderbouwd haar bezwaar kenbaar gemaakt.

Zij stelt: ”Er zijn al bomen weggehaald die hadden moeten blijven staan. Een bomengroep die cultuurhistorisch van het hoogste belang is voor het rijksmonument, namelijk het onlosmakelijk met elkaar verbonden ensemble van eik, beuk en linde op de heuvel, is karakteristiek voor het werk van de bekende landschapsarchitect Louis Copijn. De eik staat nu verbazingwekkend op de wacht om gekapt te worden”.

Deze feiten zijn pas op 15 maart 2018 bekend geworden, nadat het college het verslag van de commissie van bezwaar aan de bezwaarmaakster toestuurt en ook het collegebesluit, dat het advies van de commissie van bezwaar wordt overgenomen.

Pro Krimpenerwaard wil over deze zaak in de eerstkomende commissievergadering volledig door het college worden geïnformeerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.