Streekbezoek Koning en Koningin

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bekend gemaakt dat op 21 februari 2017 Z.M. de Koning en H.M. de Koningin een bezoek brengen aan onze streek, de Krimpenerwaard. Het koninklijk paar bezoekt zowel de gemeente Krimpen a/d IJssel als de gemeente Krimpenerwaard. In onze gemeente worden de kernen Gouderak, Berkenwoude en Bergambacht bezocht. Tijdens het bezoek staat het thema “De kracht van de Krimpenerwaard” centraal. Onderweg naar Gouderak worden zij bijgepraat over de dijkversterking langs de Hollandse IJssel. In Gouderak bezoeken de Koning en Koningin gastenboerderij ’De Appelgaard’. Deze oorspronkelijke melkveehouderij is vanwege het verkopen van gronden voor natuurontwikkeling omgebouwd tot een bed & breakfast met daarnaast een bedrijf voor jongvee. De landbouw in dit gebied ziet zich geconfronteerd met bodemdaling en natte veenbodem. Op de gastenboerderij spreken de Koning en Koningin met agrariërs en natuurorganisaties over deze uitdagingen, duurzaam ondernemen en natuurontwikkeling in samenspel met landbouw. 

Het koninklijk paar vervolgt hun streekbezoek in zalencentrum “De Zwaan” in Berkenwoude. Hier staat het thema “De kracht van de gemeenschap” centraal. Dit zalencentrum fungeert als centrale locatie voor verschillende verenigingen en voorzieningen in deze kleine kern. De Koning en Koningin ontmoeten hier vrijwilligers van diverse organisaties uit de Krimpenerwaard, waaronder buurtverenigingen en asielzoekers met hun taalmaatjes. Ook spreken zij met jongeren over hun toekomst in de Krimpenerwaard.

In Bergambacht bezoeken de Koning en Koningin het bedrijf Koninklijke Otolift Trapliften. Zij krijgen daar een korte rondleiding door het bedrijf en spreken met verschillende ondernemers uit de Krimpenerwaard. Het gesprek gaat over de kwetsbaarheden en de kansen van ondernemen in een regio waar het behoud van het landschap van groot belang is en over de innovatiemogelijkheden die de regio biedt.

Het streekbezoek wordt afgesloten in het voormalige gemeentehuis van Bergambacht. Daar is een informele ontmoeting met een aantal mensen die bij de organisatie van dit bezoek betrokken waren.

Pro Krimpenerwaard vindt het een gemiste kans dat Schoonhoven niet in het programma is opgenomen. Dit is geen afspiegeling van de gemeente Krimpenerwaard. Waarom is de gemeenteraad niet betrokken bij de voorbereiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.