AZC in Gouda gaat niet door!

De teleurstelling bij wethouder Hilde Niezen (GroenLinks), onderhandelaar namens Gouda met het COA, is groot. Zij verwoordt dat hieronder.

Toen in de zomer van 2015 het verzoek van het COA kwam om een asielzoekerscentrum te mogen vestigen in de Prins Willem-Alexanderkazerne in Gouda Noord was de nood hoog. Vluchtelingen maakten de levensgevaarlijke overtocht naar Europa en zochten hun weg naar een veilige plek in Duitsland, Zweden, Nederland. Vluchtelingen werden opgevangen in sporthallen en vakantieparken. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff luidde de noodklok. Overal in Nederland stonden mensen op die wilden helpen. Massaal werden spullen ingezameld, hulp en zelfs slaapkamers aangeboden. Maar ook het verzet groeide. Er was een rellerige raadsvergadering in Geldermalsen en in Woerden werd een noodopvang belaagd met vuurwerkbommen.

Ook in Gouda waren er gemengde reacties. De Facebookgroepen “Gouda zegt ja” en “Gouda zegt nee” hadden al snel veel leden. Buurtbewoners waren boos en teleurgesteld dat na een beladen en bewogen tijd rond het eerdere plan voor islamitisch centrum de beloofde rust in de wijk niet kwam. Toch was er onder veel van de buurtbewoners ook begrip. Vluchtelingen, gewone mensen op de vlucht voor oorlog, die laat je niet op straat staan. Bedrijven, scholen en vrijwilligers wilden de nieuwe bewoners wilden gaan helpen hun weg te vinden in Gouda. Ze boden werk, opleiding en vriendschap aan. Veel buurtbewoners waren bereid mee te denken over hoe het wél zou kunnen: asielzoekers huisvesten terwijl het veilig blijft in de buurt. Ze adviseerden het college hoe dat zou kunnen worden geregeld. En na stevige onderhandelingen met het COA lag er een plan waar heel Gouda trots op mocht zijn. Als we dit allemaal waar konden maken kreeg Gouda zonder meer het beste AZC van Nederland.

Maar terwijl de positieve krachten zich in Gouda bundelden werden de Europese grenzen verzegeld. En nu, terwijl Aleppo wordt gebombardeerd, terwijl iedere dag rubberbootjes de overtocht niet halen en terwijl Syrische vluchtelingen in Turkije voor een hongerloon in de kledingindustrie worden afgebeuld, is er in Nederland volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff geen behoefte meer aan opvang. Er is in Nederland geen vluchtelingenprobleem. Het Goudse AZC is niet nodig en komt er niet. Wat een teleurstelling. Gouda liet zich het afgelopen jaar van haar allerbeste kant zien en daar ben ik trots op. Maar wat schaam ik me voor Nederland”. Hilde Niezen-wethouder GroenLinks Gouda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.