VVD beticht burgemeester van leugens!

IMG_0630De fractievoorzitter van de VVD schrijft in een brief aan het college het volgende: “N.a.v. de inloopavond in Schoonhoven op 24 mei 2016 voor de omwonenden, in verband met de komst van 100 vluchtelingen en 50 statushouders, is behoorlijke reuring ontstaan. Ik beperk mij even tot het idee om ca. 50 statushouders te huisvesten in de hoogbouw van de Vakschool. Reuring: de directie van de Vakschool was niet op de hoogte, evenmin als de directie van het ROC Zadkine waaronder de Vakschool ressorteert. En ook de investeerder niet, die het gebouw heeft overgenomen. Wat velen van jullie niet weten: de directeur van de Vakschool en de investeerder waren er gisteravond. En hebben, incognito, ook vragen gesteld. Ze kregen daarbij antwoorden als: de Vakschool is geen gesprekspartner, want wij hebben te maken met de investeerder (sic); dankzij de gemeente is een investeerder gevonden (re-sic), daar hebben wij een afspraak mee… Enz. Om jullie uit de droom te helpen: de Vakschool, de directie van Zadkine en de investeerder wisten van niets ! En de investeerder is door Zadkine gevonden, dat even terzijde. Kortom, er is een plan gelanceerd zonder concrete afspraken, toezeggingen en instemming van de directbetrokkenen. En dat, via een brief naar ons, als raad, en naar de bewoners toe. Waarbij tijdens de avond zelf, gewoon leugens werden verteld. Het gaat natuurlijk om miscommunicatie en er wordt van alles in het werk gesteld om een en ander via telefoontjes recht te breien, maar ik vind het schandelijk. Wij zij op verkeerde voet gezet, en de bewoners ook. Pro Krimpenerwaard is van deze beschuldigingen geschrokken. De burgemeester en ook de VVD hebben in de raadsvergadering van 31 mei heel wat uit te leggen. De betrouwbaarheid van het gemeentebestuur/de burgemeester is in het geding!

De VVD gaat vervolgens op een wel heel bedenkelijke wijze verder in de brief, waarin de statushouders (= zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en mogen in Nederland blijven wonen) op een grove wijze worden weggezet.

Het vervolg van de brief: ”Daarnaast wil ik jullie iets anders in overweging geven. De studenten van de Vakschool komen uit heel Nederland

(plus wat buitenlanders). Wat gaan ouders denken als ze horen/lezen dat hun kind naar een school wil, dat tegen een asielcentrum ligt (want het verschil tussen status-houders en vluchtelingen in een AZC is voor velen

onbegrijpelijk). Dat laat zich raden! Wij horen er nu al vragen over !

Het resultaat laat zich raden: de huisvesting van ca 50 statushouders in de hoogbouw is de doodsteek voor het voortbestaan van de Vakschool. Sterker nog: de directie denkt er al aan om bij uitvoering van dit idee de school op te heffen en de opleidingen naar Rotterdam te verplaatsen – waar ze in diverse locaties van Zadkine ruimte genoeg hebben.

Dat idee hadden ze al eerder, maar we hebben ervoor gevochten om de Vakschool te behouden in Schoonhoven: vergeet niet, de branche opleiding bestaat daar al meer dan 125 jaar en is een begrip in het vak.

Het idee om de hoogbouw te bestemmen voor studentenhuisvesting – een soort campus – bestaat al heel lang. Het past ook in het plaatje om de school als creatieve en ambachtelijke vakopleiding voor de goud- en zilver smedenbranche  aantrekkelijk te houden, zodat er voldoende studenten (nu ca 450) er het vak kunnen leren.

De VVD begrijpt best dat we een probleem hebben om de 80 statushouders die we dit jaar nog moeten huisvesten, een plaats te bieden. Daar willen we best in meedenken. Maar het mag niet ten koste gaan van een Vakschool die een van de drie peilers is van de Zilverstad. En daarin bijdraagt aan de economie en het aanzien van de hele gemeente. Het verhaal dat de studentenhuisvesting in de hoogbouw moeilijk ligt i.v.m. woningcontigenten en en dat je dat kan omzeilen door er eerst statushouders in te zetten klopt natuurlijk niet: tegen de tijd dat die eventueel ergens anders gehuisvest worden bestaat de Vakschool niet meer.

Neem het mee in jullie overwegingen. Ik maak mij zorgen en wilde die met jullie delen.

Met vriendelijke groet,

George Hamel-VVD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.