‘Wildgroei’ aan zwanenjagers in Krimpenerwaard

Screen-Shot-2016-02-23-at-13.59.25-611x328Het Kontakt:  Alleen al in Stolwijk zouden veertien inwoners een ontheffing hebben om op knobbelzwanen te jagen. Dat stelt Pro Krimpenerwaard in een reeks schriftelijke vragen aan het college van B en W van de Krimpenerwaard. De zwanen zijn vogelvrij in Zuid-Holland, omdat ze schade zouden aanbrengen. Volgens fractievoorzitter Ad Struijs is er echter sprake van een ‘wildgroei’ aan ongecontroleerde zwanenjagers in de Krimpenerwaard. Die zouden zich schuldig maken aan het martelen en doden van zwanen. Dit terwijl er slechts één schadegeval door knobbelzwanen (van boven de 250 euro) bekend is. Struijs meent dat er dus op onterechte gronden een zeer groot aantal jagers binnen de gemeente op zwanen mag jagen.

Uitgemoord Struijs stelt de vragen naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag van afgelopen woensdag. Daarin wordt aandacht besteed aan de jacht op zwanen in het Groene Hart. Op beelden van dierenarts Saskia van Rooy uit Stolwijk is te zien hoe jagers zwanen aanschieten, gewond achterlaten en hun jachthond op een levende, gezonde zwaan afsturen. Ook worden zwaargewonde zwanen aangevallen door de jagershonden. “Alle zwanen zijn afgelopen maanden stelselmatig, stuk voor stuk uitgemoord”, stelt van Rooy in de uitzending. Zij stelde eerder de misstanden bij zwanendriften aan de kaak.

Struijs weet dat EenVandaag nog meer gruwelijke beelden heeft gekregen van Van Rooy. “Beelden van het bij volle bewustzijn breken van de nekwervels van gewonde zwanen waren niet op tv te zien omdat kinderen ook op dat tijdstip keken.”

Hij wil van burgemeester Tjerk Bruinsma weten of hij van plan is maatregelen te nemen om jagers effectief te controleren. Iets wat nu nauwelijks gebeurt. Ook eist hij opheldering over het aantal BOA’s dat actief is in Zuid-Holland. Op zaterdag zou er namelijk in heel de provincie slechts één BOA aan het werk zijn, “terwijl op zaterdagen nota bene de meeste jagers actief zijn. De afgelopen maanden telde Van Rooy alleen al in Stolwijk op de zaterdagen circa 50 jagers.”

Overpopulatie Volgens gedeputeerde Han Weber verleende de provincie in 2014 ontheffing om ernstige schade aan landbouwgewassen tegen te gaan. “De provincie wil tevens voorkomen dat met de zwanen een situatie van overpopulatie ontstaat zoals bij de ganzen het geval was. Die situatie zou er namelijk toe leiden dat er uiteindelijk veel meer dieren gedood moeten worden.” Hij benadrukt dat dit altijd comform wet- en regelgeving moet gebeuren. “Bij overtreding~ zal de provincie altijd binnen haar bevoegdheden verantwoordelijkheid nemen.”

Naar aanleiding van de beelden heeft het Openbaar Ministerie aangekondigd dat ze – samen met de politie – onderzoek gaat doen naar de zwanenjacht in Zuid-Holland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.