De politie-eenheid Den Haag gaat onderzoek doen naar zwanenjacht.

zwanenafgeknaltVan EenVandaag. De politie-eenheid Den Haag gaat onderzoek doen naar aanleiding van heftige opnames van zwanenjacht in het Groene Hart. Op de beelden is te zien hoe jagers zwanen half aanschieten, gewond achterlaten, hun jachthond op een levende, gezonde zwaan afsturen en hoe zwaargewonde zwanen aangevallen worden door de jagershonden. De beelden zijn vanavond uitgezonden bij EenVandaag. De politie kwam af op meldingen van dierenarts Saskia van Rooy over misstanden bij de zwanenjacht. Dierenarts Van Rooy legde eerder misstanden vast bij het zwanendriften. Hierdoor kondigde toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma een verbod af op zwanendriften per 1 juli 2016. Maar de zwanen zijn hun leven nog steeds niet zeker, blijkt uit de nieuwe beelden. Pro Krimpenerwaard heeft hierover vragen gesteld aan de burgemeester, hoofd van de politie en handhaving in zijn portefeuille. De vragen komen in de raadsvergadering van 1 maart aan de orde tijdens het vragenhalfuurtje. De burgemeester heeft heel wat uit te leggen, omdat hij geen actie heeft ondernomen op de herhaalde schriftelijke verzoeken van Pro Krimpenerwaard.

Zwanen zijn geen ganzen

De jagers hebben van de provincie Zuid-Holland een ontheffing gekregen om zwanen te schieten. De zwanen zouden overlast veroorzaken en schade maken aan de weilanden van boeren. “Pertinente onzin”, aldus Harm Niesen van de Faunabescherming. “Zwanen leven vaak met z’n tweeën, schade is er niet of nauwelijks en je kan zwanen heel goed verjagen zonder ze dood te schieten.” De jagers en boeren vergelijken zwanen met ganzen. Die komen soms bij duizenden tegelijk waardoor een weiland volledig vernield kan worden. “Dat is heel anders dan bij zwanen”, aldus Niesen. “Zwanen leven in de zomer met z’n tweeën, en ze dulden geen andere zwanen in de buurt. In de winter zie je soms twintig of dertig jonge zwanen bij elkaar maar die waaieren weer uit over het land in de zomer. Afgelopen jaar waren er slechts drie meldingen waarbij schade zou zijn ontstaan door zwanen groter dan €250.” Jagers houden het erop dat zij de zwanenstand beheren om te voorkomen dat er een plaag ontstaat.

Zwaargewonde neergeschoten zwanen achtergelaten

De agenten die ter plaatse kwamen op melding van dierenarts Van Rooy geloofden in eerste instantie de jagers die net de zwanen hadden neergeschoten. “Zij zeggen dat het stuiptrekkingen waren, en dat heb ik voor waar aangenomen”, aldus één van de agenten ter plaatse. Nu de politie meer beelden heeft gezien komt ze hierop terug en stelt een onderzoek in. Ook roept de politie dierenarts Van Rooy op om aangifte te doen en haar beelden van de zwanenjacht ter beschikking te stellen. Dierenarts Van Rooy in EenVandaag: “Hier in de gemeente Stolwijk zijn de afgelopen maanden alle zwanenkoppeltjes afgeschoten, er is geen zwaan meer te vinden. Ze zijn stelselmatig vermoord en een gruwelijke, langzame dood gestorven. Ook heb ik meerdere aangeschoten zwanen met kapotgeschoten vleugels aangetroffen.” Dierenarts Van Rooy is met de aangeschoten zwanen naar de praktijk gegaan en heeft röntgenfoto’s laten maken van de vleugels. Daarop zijn duidelijke botbreuken en kogeltjes te zien. Het achterlaten van aangeschoten wild of het niet afschieten van aangeschoten wild staat haaks op de gedragscode die door de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is opgesteld.

Reactie Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging

De KNJV laat schriftelijk weten dat beeld van een dier dat neergeschoten wordt indruk maakt en emotionele reacties oproept. Maar volgens de KNJV hebben ze ontheffing om overlast en schade door zwanen te beperken. Boeren krijgen een vergoeding bij ontstane schade maar de KNVJ erkent dat de laatste jaren er nauwelijks schade is uitgekeerd. Dierenarts Van Rooy stelt dat er het afgelopen jaar geen enkele schademelding uit de gemeente Stolwijk is gekomen. Toch zijn alle zwanen daar afgeschoten.

Lees & bekijk ook deze uitgebreide longread over de zwanenjacht

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.