Zwanen massaal afgeschoten in Groene Hart

PAK NU WAPENS BOEGBEELDEN JAGERSVERENIGING AF!Onder verwijzing naar de website van EenVandaag.  ‘Alle zwanen zijn afgelopen maanden stelselmatig, stuk voor stuk uitgemoord.’ Dierenarts Saskia van Rooy stelde eerder de misstanden bij zwanendriften aan de kaak bij EenVandaag. Maar de afgelopen tijd blijkt dat zwanen nog altijd verre van veilig zijn. WAARSCHUWING: SCHOKKENDE BEELDEN. Ze worden bij duizenden op gruwelijke manier afgeschoten. ‘Wegens overlast’, claimen de jagers en een enkele boer. De jagers hebben hiervoor een ontheffing gekregen van de provincie Zuid-Holland. Die overlast is echter minimaal, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Het afgelopen jaar keerde de provincie 4000 euro uit aan boeren die schade zouden hebben geleden door zwanen. Morgen in EenVandaag uitgebreid aandacht voor deze kwestie. Pro Krimpenerwaard heeft deze zaken al meermalen bij de burgemeester aangekaart, maar helaas geen reactie. Wel het bericht dat hij ook jager is! http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/65265/zwanen_massaal_afgeschoten_in_groene_hart

In mei vorig jaar besteedde EenVandaag veel aandacht aan het zwanendriften. Om de zwanen te kunnen houden, wordt bij het leewieken aan één vleugel het middenhandsbeentje geamputeerd, waardoor de zwanen niet meer kunnen vliegen. Twee maanden na de intrekking van de ontheffing door staatssecretaris Dijksma, en twee maanden na onze eerste uitzending hierover, gingen de zwanendrifters nog gewoon hun gang. De politie bleek nauwelijks in te grijpen. Ook hierover heeft Pro Krimpenerwaard schriftelijke vragen gesteld en hierop geen inhoudelijke beantwoording van de burgemeester ontvangen. Uiteindelijk moest de klokkenluider in het zwanendrifters-dossier voor de rechter verschijnen. Dierenarts Saskia van Rooy werd gedagvaard door de zwanendrifters, die eisten dat ze zich niet meer negatief over hen uitlaat op social media. Van Rooy won dat kort geding.

4 reacties op “Zwanen massaal afgeschoten in Groene Hart

 1. Wat een verschrikkelijke beelden van de aangeschoten zwanen die door een hond afgemaakt worden onder het mom van een laatste stuiptrekking
  Hier moet onmiddellijk een einde aan komen.Hulde voor Saskia van Rooy

  • Bedankt voor jou reactie. Inderdaad alle hulde voor Saskia. In overleg met Saskia zijn vragen voor de burgemeester opgesteld. De vragen gaan over handhaving etc. In de raadsvergadering van 1 mart zal de burgemeester hierop moeten reageren.

   Vriendelijke groet
   Ad Struijs-Pro Krimpenerwaad

 2. De heldin in deze situatie is Saskia van Rooy, dierenarts. Zij durft tenminste daadwerkelijk op te komen voor de onschuldige zwanen. Deze zwanendrifters moeten zwaar, heel zwaar gestraft worden. Wat een harteloze figuren. Ga door Saskia ! mijn stem en steun heb je.

  • Dag Cornelia,

   Bedankt voor je reactie. Helemaal mee eens dat Saskia een heldin is. Inmiddels zijn in overleg schriftelijke vragen gesteld voor de burgemeester. De vragen gaan over handhaving etc. In de raadsvergadering van 1 mart zal de burgemeester de antwoorden geven.

   Vriendelijke groet
   Ad Struijs-Pro Krimpenerwaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.