Jaarwisseling rustig verlopen

media_xll_3501280
Volgens Algemeen Dagblad: “Helft slachtoffers vuurwerk is minderjarig”

De burgemeester heeft de raad via de raadsinformatiebrief geïnformeerd over het verloop van de jaarwisseling. De jaarwisseling in onze gemeente is relatief rustig verlopen. Dit is de situatie zoals de burgemeester dat op dit moment kan beoordelen. In het voortraject zijn er tijdig goede afspraken gemaakt met tal van organisaties zoals de hulpdiensten en het jongerenwerk. Op de volgende zaken wordt in deze brief nader ingegaan. Door de gemeente is dit jaar voor de eerste maal gebruik gemaakt van vuurwerkvrije zones. (Pro Krimpenerwaard zet vraagteken bij de gemaakte keuzes. Waarom een vuurwerkvrijezone rond bepaalde kerken?) De eerste ervaringen zijn positief.  Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. De boa’s zijn de gehele oudejaarsdag zichtbaar op straat aanwezig geweest. Er zijn rond de 70 jongeren/kinderen aangesproken op hun gedrag met betrekking tot vuurwerk. Ongeveer 15 jongeren/kinderen zijn met vuurwerk weggestuurd uit de vuurwerkvrije zones. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er in diverse kernen een aantal zaken zijn vernield. Hierbij gaat het vooral om verkeersborden. De komende dagen zal de omvang van de schade duidelijk worden. Ondanks alle maatregelen lukt het volgens de burgemeester niet om schade te voorkomen.  Het spreekt voor zich dat de gemeente aangifte doet van vernieling van gemeentelijke eigendommen. Mochten er daders bekend worden dan heeft het verhalen van schade voor het college prioriteit. Eind januari zal de burgemeester de gemeenteraad verder over dit onderwerp informeren. Met de horeca waren afspraken gemaakt over de sluitingstijden. Een aantal georganiseerde feesten hebben, volgens de burgemeester, zeker bijgedragen aan de rustige jaarwisseling. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Inzet hulpdiensten

De brandweer heeft tijdens de oudejaarsnacht 3 uitrukken gehad voor kleine brandjes waarvan 1 brandje in Gouda. De politie spreekt van een rustige jaarwisseling zonder aanhoudingen en geen openbare orde problemen.

 Schoonmaken van de gemeente

Vanmorgen vroeg zijn medewerkers van de gemeente gestart met opruimen van vuurwerk afval. Het college hoopt dit  vandaag af te ronden. Het aangetroffen vuurwerk afval lijkt vergelijkbaar met vorige jaren.

Ondanks het feit dat er zich enkele incidenten hebben voorgedaan is de burgemeester tevreden over  het verloop van de jaarwisseling. Een goede voorbereiding heeft daar zeker toe bijgedragen. Een evaluatie zal meer inzicht geven in de voorbereiding naar volgend jaar. Uiteraard zal de burgemeester de gemeenteraad daarover informeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.