Kamervragen over de kwalijke rol van de politie!

vlcsnap-2013-07-31-23h45m07s34 - kopieVele partijen hebben Kamervragen gesteld over het niet optreden van de politie bij het mishandelen van zwanen na meldingen  en de mishandelingen van Saskia van Rooy. Hier volgen de vragen van de leden Helder en Graus (PVV) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de uitzending van EenVandaag over zwanendrifters:

 1. Hebt u het onderdeel “Zwanendrifters: politie grijpt nauwelijks in” van het programma EenVandaag (NPO 1) op zaterdag 11 juli jongstleden gezien?
 2. Wat vindt u van het optreden, dan wel het achterwege blijven daarvan, van de politie?
 3. Bent u met de PVV van mening dat het volstrekt onbegrijpelijk is dat de politie niet optreedt tegen de verbale bedreiging van de betreffende dierenarts en de omwonenden die de zwanendrifters verzoeken zich niet te begeven op hun terrein? Zo nee, waarom niet?
 4. Mishandeling valt onder de noemer High Impact Crime en de bestrijding daarvan is een topprioriteit van het kabinet. Bent u het met de PVV eens dat het dan ook volstrekt onbegrijpelijk is dat de politie niet optreedt tegen de mishandeling van de dierenarts en zelfs haar aangifte daartoe niet meteen opneemt?

 1. Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat de betreffende dierenarts en de omwonenden niets meer te vrezen hebben van die criminele zwanendrifters die zich buiten de grenzen van de wetgeving en de aan hen verstrekte vergunning begeven?
 2. Wat gaat u doen om de dierenmishandeling door deze lieden te stoppen?
 3. Bent u het met de PVV eens dat de dierenpolitie weer ingevoerd dient te worden, aangezien dat veel beter is dan slechts een algemene taakstelling waarmee er niet voldoende mankracht en deskundigheid is om adequaat tegen dergelijke dierenbeulen op te treden? Zo nee, waarom niet?

Pro Krimpenerwaard vindt het positief dat de landelijke politiek eindelijk aandacht heeft voor de kwalijke rol van de politie bij de handhaving van het dierenwelzijn!

Vragen van de leden Thieme (Partij voor de Dieren) en Smaling (SP) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Veiligheid en Justitie over het gebrekkige toezicht en de handhavingsaanpak bij zwanendriften

 1. Heeft u kennisgenomen van de uitzending EenVandaag 11 juli 2015 waaruit blijkt dat de politie nauwelijks handhavend optreedt tegen zwanendrifters?
 2. Vindt u de werkwijze van de in de uitzending getoonde zwanendrifter een vorm van dierenmishandeling? Zo nee, waarom niet? Zo ja, is er dan sprake van een strafbaar feit?
 3. Wat is uw reactie op de aantijging gemaakt in de uitzending dat de politie niet afkomt op meldingen en burgers ontraadt om aangifte te doen?
 4. Wat is uw reactie op de aantijging dat de zwanendrifters niet strafrechtelijk vervolgd worden, maar dat de melder zich moet verantwoorden en het risico loopt strafrechtelijk vervolgd te worden?
 5. Is het waar dat de politie voor handhaving verwijst naar de NVWA, maar dat het NVWA noodnummer regelmatig niet bereikbaar is en NVWA inspecteurs buiten werktijden niet direct ter plaatse kunnen komen? Hoe bent u van plan een betere afstemming tussen de politie en NVWA te realiseren zodat er adequaat kan worden gereageerd op meldingen?
 6. Deelt u de mening dat de NVWA onvoldoende capaciteit heeft en het noodzakelijk is dat ook  de politie de benodigde kennis en instructies verkrijgt en zo bij heterdaad situaties kan optreden? Zo ja, bent u bereid de capaciteit bij de NVWA uit te breiden en kennis bij de politie te vergroten? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
 7. Hoe bent u van plan om op korte termijn het gebrekkige toezicht en de handhavingsaanpak voor zwanendriften te verbeteren en te zorgen dat melders beschermd worden?
 8. Deelt u de mening dat er een onmiddellijk verbod dient te komen op het zwanendriften?  Kunt u naar de Kamer zo spoedig mogelijk een voorstel voor een verbod sturen? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.