Reactie van de politie op de uitzending over zwanendriften

vlcsnap-2013-07-31-23h45m50s38 - kopieOp zaterdagavond 11 juli 2015 om 18.25 uur op NPO1 was er een tweede uitzending van EenVandaag over het zwanendriften. Deze uitzending ging over de falende en niet-integere handhaving t.a.v. het zwanendriften van de afgelopen jaren. Jammer genoeg zijn niet de meest aansprekende beelden getoond waarop een en ander overduidelijk wordt aangetoond. Misschien dat het een idee is om zelf een filmrapportage in elkaar te zetten. Pro Krimpenerwaard is wel bereid de meest schokkende beelden te tonen in het belang van de  zwanen. Het mishandelen van deze sierlijke vogels moet afgelopen zijn. De reactie van de politie op de uitzending willen wij u niet onthouden. “Politie Krimpenerwaard: “Wij kunnen ons voorstellen dat deze beelden als zeer schokkend ervaren worden. De casus zwanendriften vraagt al jaren onze aandacht en er wordt dan ook al jaren politie-capaciteit geïnvesteerd in de zwanendrifter en zijn familie enerzijds en één van de partijen uit de reportage anderzijds.

Tussen beide partijen worden over en weer consequent verwijten gemaakt en aangiften gedaan. De zwanendrifters in kwestie hebben van het ministerie van Economische Zaken een ontheffing gekregen om beroepsmatig zwanen te driften. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de toezichthouder die de naleving van de aan de ontheffing verbonden voorwaarden controleert. Aantijgingen over vermeende corruptie verwijzen wij direct naar het land der fabelen. Er is wel degelijk een aangifte van de geïnterviewde partij ter zake mishandeling opgenomen, dat dossier ligt op dit moment bij het Openbaar Ministerie. Als er door de politie niet adequaat gereageerd zou zijn in het geval van de anonieme meldster die aangifte wilde doen van mishandeling, hebben wij niet correct gehandeld. Bij meldingen over zwanendrifters, geven wij de melders aan dat de zwanendrifters ontheffing hebben om hun beroep uit te oefenen. Omdat er andere meldingen zijn met een hogere prioriteit, bijvoorbeeld woninginbraken of onwelwordingen, kunnen wij niet altijd (snel) op een melding over een zwanendrifter op het erf reageren. Dat de politiebemoeienis in deze daardoor niet altijd als afdoende wordt ervaren, betreuren wij.”

Pro Krimpenerwaard stelt vast dat de politie niet in de uitzending wilde komen. Ook stellen wij vast dat de politie niet op de hoogte is van de verleende vergunning aan deze zwanendrifters en dat al jaren in strijd met die vergunning wordt gehandeld. Er zijn namelijk geen eigen zwanen meer, maar wilde zwanen. Dus wordt er altijd strijdig met de wet gehandeld. De knobbelzwaan is een beschermde vogel. Pro Krimpenerwaard heeft een maand geleden een motie ingediend om een extern onderzoek in te stellen naar de mate van corruptie bij de politie. Deze motie dreigde te worden aangenomen door de gemeenteraad, waarop de burgemeester, Tjerk Bruinsma, verklaarde deze motie niet uit te voeren. Dit zegt al genoeg! Pro Krimpenerwaard heeft veel reacties op de uitzending ontvangen en inmiddels doorgestuurd naar Saskia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.