Kosten overschrijding nieuw gemeentehuis met ruim € 3 miljoen

Het college van burgemeester en wethouders heeft een keuze gemaakt voor de aannemers die het nieuwe gemeentehuis gaan bouwen. Daarmee is de realisatie van het duurzame en circulaire nieuwe pand weer een stap dichterbij. Helaas, schrijft het college, vallen de bouwkosten hoger uit dan geraamd. Volgens het college is de belangrijkste oorzaak hiervan de stijging van de materiaalprijzen. Er wordt gewerkt aan het doorvoeren van besparingen die niet ten koste gaan van de beoogde gebruikskwaliteit van het gemeentehuis. Op deze manier wordt de overschrijding in belangrijke mate teruggebracht. Om te voorkomen dat er in de bouwfase alsnog tekorten ontstaan, stelt het college aan de raad voor om een aanvullend krediet van € 1,5 miljoen incl. btw beschikbaar te stellen. De overschrijding is echter fors hoger en hoe dat wordt ingevuld is de vraag.

Het college geeft vervolgens inzicht in de vele voordelen van het nieuwe gemeentehuis. Dat is een bekend verhaal en nog eens opgepoetst.

Het college legt nogmaals uit dat de prijsstijging niet was te voorzien. Dit is natuurlijk flauwekul. Pro Krimpenerwaard heeft bij herhaling en tot grote ergernis van het college en coalitie onderbouwd aangetoond dat het gemeentehuis niet voor de prijs van € 32,5 miljoen gebouwd kan worden gezien de prijsstijging van materialen, loonkosten en rente. Ondank de extra kosten zegt het college dat de jaarlijkse lasten niet hoger worden dan de jaarlasten van de huisvesting in de huidige kantoren.Dit is een bijzondere aanname.

Pro Krimpenerwaard heeft er altijd voor gewaarschuwd dat de bouw van het nieuwe gemeentehuis kostendekkend is gemaakt ten opzichte van de kosten huidige 4 gemeentekantoren.  Op die manier kon het college het project binnen de breed aangenomen motie uitvoeren. Er mocht geen sprake zijn van hogere huisvestingskosten. Voor dat bedrag kan geen nieuw gemeentehuis gebouwd worden. Wij verwachten ook daarna een forse kostenstijging, ondanks het feit dat al een fors bedrag hiervoor was opgenomen. Wethouder van der Hek heeft in de raadsvergadering van 14 maart 2023 op onze kritische kostenbenadering meermaals gezegd dat er geen cent bijkomt. Blijkbaar heeft ons raadslid Bert Vriezen toch gelijk gekregen en de rekening is voor de inwoners.

Pro Krimpenerwaard gelooft de portefeuillehouder, van der Hek, niet meer. Wij zullen de businesscase opvragen en komen in de raad hierop terug.

Opvallend dat dit onderwerp nog steeds in het diepste geheim wordt besproken en een openbare commissie niet aan de orde is. Wat heeft het college te verbergen?

Over de kosten van het project De Veerstoep kan worden gemeld dat nog eens € 320.000,– extra moet worden uitgetrokken. Dat is intussen de vierde verhoging. Dit agendapunt met de stukken is om onduidelijke reden van de agenda gehaald.

Pro Krimpenerwaard maakt zich grote zorgen over de financiële huishoudboekje van de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.