Nieuwbouw basisschool De Kromme Draai Ammerstol – actie inwoners

Basisschool De Kromme Draai met sporthal, bibliotheek en kinderopvang

Het college stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met de bouw van een nieuwe gezamenlijke huisvesting voor de basisschool De Kromme Draai, kinderopvang Ziezo, bibliotheek en de gymzaal in Ammerstol op het af te stoten kunstgrasveld van de voetbalvereniging ASV (Ammerstolse Sport Vereniging). Voor de verdere uitwerking van dit plan is € 400.000,– nodig. Eerder heeft de raad al € 160.000,– beschikbaar gesteld voor haalbaarheidsonderzoeken. Het is goed om te weten dat de gezamenlijke huisvesting al plaatsvindt. Niets nieuws dus, maar de school moet grondig worden gerenoveerd en aan de laatste eisen voldoen. Dat betekent een duurzame oplossing. Deze aanpak betekent ook een investeringsvoordeel van € 1,5 miljoen!

Blijkens het voorstel van het college wordt de huidige en meest geschikte locatie van de school, gelegen in de woonwijk en het groen, opgeofferd voor woningbouw. De school wordt uitgeplaatst naar de minst geschikte locatie namelijk buiten de stedelijke kern. Hierbij verwijzen wij naar de actie van de inwoners.

Het college laat zich leiden door het negatieve advies van de bouwkundige(n), dat de woningbouw op het ASV-terrein  op de locatie ASV-kunstgrasveld, niet gewenst is. Bijvoorbeeld omdat woningbouw dan buiten de kern/woonwijk  plaatsvindt en daar zou de provincie het niet mee eens zijn. De echte reden is dat de projectontwikkelaar meer verdient aan woningbouw op de de huidige schoollocatie.

Daarnaast komt het college met aanvullende onderbouwing voor het voorstel de school uit de woonwijk te halen en naar de nieuwe locatie te verplaatsen. Dat zijn samengevat drogredenen. Bijvoorbeeld om de samenwerking met de ijsclub en voetbalvereniging wederzijds te versterken. Lachwekkend als de zaak niet zo serieus was.

Het is bijzonder kwalijk dat het college, zonder de raad en de inwoners te informeren, op 11 juli 2023 heeft besloten om scenario 1 en 2 af te wijzen en een vervolg onderzoek in te stellen naar het hiervoor toegelichte scenario 3. Het college zet een versnelde procedure in door nu al, zonder raadsbesluit, een architectenbureau aan te trekken. Het college vindt ook dat met de inwoners voldoende overleg heeft plaatsgevonden. De inwoners worden voor het blok gezet om te kiezen voor de bouw van 13 woningen en daarvoor de huidige super fijne locatie voor de school/kinderen op te geven.

Niet iedereen voorstander
Toch is niet iedereen in Ammerstol voorstander van de gekozen optie. Een groep bewoners is tegen het plan, omdat ze vinden dat de school in de nieuwbouw thuishoort.

“En niet ‘als een pukkel’ aan de rand van het dorp, zoals nu de bedoeling is”, zegt woordvoerder Anja Oosterom. “We voelen ons door dit besluit overdonderd. De laatste jaren was het stil en nu opeens lijkt alles in kannen en kruiken. Daar gaan we voor staan.”

‘School is ook sociale ontmoetingsplek’
Volgens Oosterom hoort de school op de huidige locatie te blijven: “Dit is een mooie, veilige plek, met volop sociale controle. Bij mooi weer is het bovendien een sociale ontmoetingsplaats in het dorp, waar kinderen spelen en (groot)ouders elkaar ontmoeten.”

Het voorstel van het college heeft een grote impact op het dorp. Pro Krimpenerwaard concludeert dat voor het college de woningbouw belangrijker is dan goed en veilig onderwijs aan de kinderen in Ammerstol. De raad en ook de inwoners hebben bovendien geen enkel inzicht in de woningbouwplannen dan het mogelijke aantal van 13 woningen. Sociale woningbouw zal zeker niet aan de orde zijn. Dus woningen in de duurdere klasse.

Pro Krimpenerwaard heeft ernstige bedenkingen en zullen ons scharen achter de uiteindelijke keuze van de inwoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.