Stolpersteine (struikelstenen) in Schoonhoven onthuld

Donderdag 25 april zijn 5  Stolpersteine (struikelstenen) in Schoonhoven onthuld door de nabestaanden en leden van het college bij Albrecht Beijlinggracht 24  en 2 gedenkstenen bij Dam 5 door de burgemeester en scholieren.

In de motie van Pro Krimpenerwaard van 28 september 2021 werd het college opgeroepen om de namen van de slachtoffers uit de Krimpenerwaard, in overleg met de Joodse Gemeenschap in de gemeente blijvend te herdenken door de namen van de oorlogsslachtoffers bijvoorbeeld op een eigen monumentenmuur of gedenkstenen (struikelstenen) te plaatsen in het kader van het Stolperproject van de Duitse beeldhouwer Gunther Demnig of anderszins. Na diverse gesprekken met de toenmalige burgemeester Cazemier is hieraan uitvoering gegeven.

Op twee locaties bij 2 woonhuizen in Schoonhoven zijn in totaal zeven Stolpersteine onthuld.

Het zijn kleine vierkante goudkleurige stenen die geplaatst worden voor de huizen van slachtoffers van de Holocaust rond de Tweede Wereldoorlog. Ook het college vindt het belangrijk om deze gedenkstenen te plaatsen voor Joodse, Roma en Sinti slachtoffers van de Holocaust. Het zou aanvankelijk om 9 personen uit Schoonhoven gaan en een persoon uit Ouderkerk a/d IJssel. Pro Krimpenerwaard sluit niet uit dat het om meer slachtoffers gaat.

De levering van de gedenkstenen heeft even geduurd maar uiteindelijk is het project uitgevoerd, ook mede de goedkeuring van de bewoners van de twee panden.

De polderdichter heeft een voordracht gehouden die hierbij wordt afgedrukt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.