Tijdelijk verblijf voor 20 statushouders in Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Brug in Lekkerker

Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Brug in Lekkerkerk

Vanavond heeft Pro Krimpenerwaard, evenals de andere partijen, dit persbericht ontvangen evenals een toelichtende raadsinformatiebrief.

Persbericht: “Vanaf dinsdag 2 april 2024 zal het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) aan 20 statushouders een tijdelijk verblijf gaan bieden in het Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Brug. Het COA huurt hotelkamers omdat er een tekort is aan opvangplekken voor asielzoekers en statushouders. Dit tijdelijke verblijf in Lekkerkerk is naar verwachting voor in ieder geval twee maanden.

Het COA heeft in overeenstemming met het Fletcherhotel in Lekkerkerk geregeld dat deze groep van 20 statushouders wordt opgevangen. Statushouders zijn asielzoekers die het volledige asielproces hebben doorlopen en nu een verblijfsvergunning hebben verkregen. Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en dekt alle kosten gedurende deze periode.

Burgemeester Hans Beenakker: We realiseren ons dat de aankondiging van dit tijdelijke verblijf voor 20 statushouders op zo’n korte termijn onverwachts komt. Ook voor ons is deze mededeling van het COA onverwacht en zeer recentelijk binnen gekomen. De gemeente heeft geen invloed gehad op dit besluit van het COA.Omwonenden en ondernemers die wonen en werken in de buurt van het hotel hebben we via een brief geïnformeerd over dit tijdelijke verblijf.
Op onze website www.krimpenerwaard.nl/COAlekkerkerk is een projectpagina beschikbaar met informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Er is in Nederland nog altijd een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en statushouders. De afgelopen weken is de situatie verergerd, mede door de sluiting van een aantal grote opvanglocaties elders in het land. Het Rijk neemt nu meer regie en plaatst statushouders in hotels of andere verblijfsaccommodaties.”

Reactie van Pro Krimpenerwaard. Wij vinden dat de raad vooraf moet worden geïnformeerd. De laatste tijd maakt het college er een gewoonte van om bij gevoelige kwesties of te wel geheimhouding op te leggen of  de raad/omwonenden te laat te informeren. Voorbeelden zijn de discussie over maatwerkwoningen (Skaeve Huse), huisvesting vluchtelingen/statushouders/asielzoekers.

Het college weet dat in de komende weken het tijdelijke opvangcentrum in onder andere Biddinghuizen gesloten wordt. Dit betekent dat statushouders die daar verblijven opnieuw gehuisvest moeten worden. Het COA zet zich landelijk in om dit probleem aan te pakken, onder meer door samenwerkingen aan te gaan met grote hotelketens, waaronder ook in onze gemeente. het colege had hierover met de raad kunnen spreken. Daarbij is niet aan de orde dat statushouders een andere huisvestingsstatus hebben. Het college heeft over het dossier vluchtelingen de boot steeds afgehouden. Pro Krimpenerwaard heeft het college bij herhaling gevraagd tijdig hierover in de openbaarheid te spreken.

Pro Krimpenerwaard zal hierover een debat aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.