Stop het doodschieten van vossen en hun jongen!

De provincie Zuid-Holland is voornemens om een definitieve ontheffing te verlenen van de Wet natuurbescherming Zuid-Holland voor het vangen en doden, alsmede voor het beschadigen en vernielen van vaste voortplanting- en rustplaatsen van de vos om schade aan andere beschermde soorten, meer specifiek boerenlandvogels te voorkomen en tevens voor de aanvullende middelen en maatregelen die benodigd zijn voor de uitvoering. Het beheer vindt plaats op basis van het “Faunabeheerplan Vos Zuid-Holland 2024-2031”.

Deze ontheffing is verleend in strijd met zowel de tekst als de intentie van de Wet natuurbescherming (Wnb). De ontheffing staat een afwijking toe van de Wet Natuurbescherming zonder dat daarvoor de noodzaak en de effectiviteit zijn aangetoond. De ontheffing is dan ook verleend in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel.

Oorzaken achteruitgang stand weidevogels

De oorzaak van de achteruitgang van de aantallen weidevogels is geen gevolg van predatie door vossen, bunzings, marters, ratten, roofvogels, uilen en andere diersoorten. Die soorten hebben immers al vele eeuwen met de weidevogels deel uitgemaakt van het ecosysteem.

De hoofdoorzaak van de achteruitgang van de weidevogels is gelegen in de intensivering van de landbouw, de grootschalige veeteelt, de vernietiging van de variatie van het biotoop, het gebrek aan insecten voor de kuikens, de vele graslanden met uitsluitend Engels raaigras, het vroege maaien van enorme oppervlakten tegelijk, de wijze van bemesting met kilometerslange gier- of sleepslangen die over het weiland rollen, het gebruik van de weidesleep en/of metalen en stenen rollen om de oppervlakte vlak te maken, de steeds weer zwaardere landbouwmachines die de bodem verdichten en veel leven verpletteren, het doodspuiten van grasland om nieuw gras in te zaaien, het bovenmatig gebruik van (kunst)mest en bestrijdingsmiddelen, gebrek aan variatie in het landschap, enzovoort.

Pro Krimpenerwaard heeft het college van Gedeputeerde Staten en in afschrift de Provinciale Staten opgeroepen de ontheffing voor het doden van vossen en hun jongen in te trekken.

Wij verwijzen naar de bijgesloten brief. PK brief aan provincie 08032024

Deze brief ondersteunt ook de bezwarenprocedure van de Stichting Natuurrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.