Opvang minderjarige asielzoekers in Lekkerkerk

Het Rijk heeft alle gemeenten opnieuw verzocht alleenstaande minderjarige jongeren te plaatsen. Zo ook de Gemeente Krimpenerwaard. Er is namelijk grote behoefte aan kleinschalige opvang voor jonge vluchtelingen van 15 tot 18 jaar.

De eigenaren van het pand aan de Schuwacht 156 zijn bereid om hun pand te verhuren aan het Nidos als opvanglocatie voor maximaal 14 jongeren met een verblijfsstatus; nationaliteit is nog niet bekend.

De gemeente heeft de omwonenden per brief geïnformeerd en er is een bijeenkomst gepland op 29 februari van 19.30 uur tot 21.00 uur op het adres Het Koetshuis Dorpsstraat 114a Krimpen aan de Lek. De gemeenteraad is pas gistermiddag via een persbericht geïnformeerd. Dat had naar de mening van Pro Krimpenerwaard beter gemoeten. Ook de communicatie naar omwonenden schiet tekort.

Stichting Nidos

Wanneer een jongere naar Nederland vlucht zonder ouders (of andere wettelijke vertegenwoordiger) moet er volgens de Nederlandse wet een voogd voor de jongere worden benoemd. Nidos is in Nederland de voogdijinstelling die deze taak uitvoert. De eigenaren van het pand aan de Schuwacht gaan hun pand verhuren als opvanglocatie aan TMC PRO. Zij verzorgen namens Stichting Nidos de begeleiding in het pand. Nidos en TMC PRO zijn erg blij met het aanbod. en TMC PRO heeft een huurovereenkomst met de pandeigenaren afgesloten voor de duur van twee jaar. De gemeente Krimpenerwaard heeft hiermee ingestemd.

Wat doet TMC PRO voor begeleiding op de locatie?

De begeleiding is 24 uur per dag aanwezig op de locatie. De begeleiding zorgt ervoor dat de woning voor alle kinderen als een tweede thuis voelt. De jongeren gaan naar school (ISK), hebben bijbaantjes en gaan sporten bij de plaatselijke sportclubs. Belangrijk daarbij is dat ze respectvol met elkaar en met hun buurt omgaan.

Wanneer trekken de jongeren in?

De locatie aan de Stuwacht wordt nu klaargemaakt om de jongeren te ontvangen. Het college verwacht dat de opvang medio maart opent. Dit kan vroeger of later worden door de verbouwing die in het pand plaats vindt.

Mocht u in de tussentijd nog vragen hebben die niet kunnen wachten op de bijeenkomst, dan kunt u bellen op 06 – 40863000.

Ook Pro Krimpenerwaard vindt dat wij een bijdrage moeten leveren aan kleinschalige opvang van gevluchte jongeren, maar de communicatie blijft een zorgenkindje. Ook moet de raad eerder hierbij betrokken worden, maar dit is helaas de werkwijze van het college.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.