Staatssecretaris Dijksma maakt einde aan zwanenmishandeling

imagesPersbericht van EenVandaag d.d. 1 mei 2015:

“Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken trekt per direct de ontheffing in van twee families die als enigen ontheffing hebben voor het ringen van zwanen waarbij strafbare feiten worden begaan en ernstige misstanden zijn geconstateerd. Zwanendrifters houden commercieel zwanen in de vrije natuur. De regels worden met voeten getreden. EenVandaag toonde beelden van de misstanden aan de staatssecretaris die het ‘onacceptabel’ vindt. Dijksma: “Ik trek de ontheffing onmiddellijk in. En we zullen de wet moeten wijzigen om te voorkomen dat het zwanendriften nog een beroep kan zijn in ons land.” Pro Krimpenerwaard vindt dat dankzij het werk en de moed van Saskia van Rooy, dierenarts en klokkenluider in deze zaak, eindelijk het driften of mishandelen van zwanen is verboden. Zij legde twee jaar lang alle misstanden vast op video. Van Rooy werd daarbij zelfs meerdere malen ernstig mishandeld door de zwanendrifters die hun laakbare praktijken niet vastgelegd wilden hebben. De laatste maanden heeft pro Krimpenerwaard met haar mogen samenwerken. De vele schriftelijke vragen aan de burgemeester over de handhaving hebben wij samen opgesteld. De beantwoording is ondermaats. Wij stellen deze zaak opnieuw aan de orde en wij willen onderzoek naar het verwijtbaar handelen van de politie, gestationeerd in o.a. Bergambacht. Nu wordt ook duidelijker waarom wij afgelopen dinsdag bij de presentatie van het veiligheidsbeleid als enige partij geen vragen aan de politie mochten stellen. Namens de knobbelzwanen bedankt Pro Krimpenerwaard Saskia de Rooy. Je bent een held!

Het relaas van Saskia de Rooy

Vanaf 2013 t/m heden heb ik een grondig feitenonderzoek gedaan naar de activiteiten van zwanendrifters Piet Oostveen en zijn zonen alsook zwanendrifters Sjoerd Van der Stok en Herman van Elten. Ik heb hierbij – immer met gevaar voor eigen leven – vele ernstige strafbare feiten (o.a. grootschalige wildvang en illegale handel in wilde knobbelzwanen, illegaal leewieken van jonge knobbelzwanen op jonge leeftijd) ontdekt en op film vast gelegd. Ik heb honderden knobbelzwanen gefilmd die door de zwanendrifters Piet Oostveen en zijn zonen zwaar mishandeld waren. Ik legde vast dat zij bij honderden zwanen de slagpennen uit het bot van de vleugels trokken, vaak meerdere malen per jaar bij dezelfde zwanen. Ze gebruikten daarbij dusdanig grof geweld dat de vleugels van deze zwanen braken. Ik legde vast dat zij de vleugels van jonge knobbelzwanen zelfs nog op een leeftijd van 4 tot 5 maanden afknipten (leewiekten), terwijl het leewieken hen al vanaf 1996 verboden was. Het leewieken van jonge knobbelzwanen is alleen aan een dierenarts toegestaan en wel enkel tot een leeftijd van 2 dagen.

Ik ontdekte dat alle eerdere rechterlijke uitspraken die in het verleden over het zwanendriften gewezen waren op feitelijk onjuiste gronden berusten, waardoor de legitimiteit van het zwanendriften als geheel is komen te vervallen. Ik legde daarnaast corruptie bij ambtenaren van het ministerie van EZ vast, die jarenlang alles in het werk stelden om de zwanendrifters ongemoeid hun illegale activiteiten voort te laten zetten en zelfs – hangende een strafrechtelijk onderzoek – regelgeving aanpasten zodat de zwanendrifters alsnog hun straffen zouden ontlopen.

Ik ontdekte dat Staatssecretaris Bleker, Staatssecretaris Dijksma en oud minister Opstelten de Tweede Kamer 3x onjuist hadden geinformeerd over de zgn. “controles” die de NVWA de afgelopen jaren t.a.v. het zwanendriften had uitgevoerd. Ik ontdekte dat de voormalige AID en NVWA gedurende circa 50 jaar de zwanendrifters nimmer deugdelijk hadden gecontroleerd. Bij de weinige aangekondigde controles die de NVWA in 2012 en in 2013 wel uitvoerde, constateerde de NVWA vele ernstige strafbare feiten. De NVWA trad hiertegen echter niet op. Op grond van deze geconstateerde strafbare feiten had Staatssecretaris Dijksma de toenmalige ontheffingen direct dienen in te trekken, hetgeen zij naliet. Nog erger, zij verleende in oktober 2013 opnieuw nieuwe ontheffingen aan de zwanendrifters, zodat zij tot 2018 ongemoeid verder konden gaan met hun illegale praktijken. Ik deed in 2013 t/m heden vele tevergeefse meldingen van ernstige strafbare feiten bij de NVWA, locale politie en een handhaver van de provincie, die niets met deze meldingen deden. In 2014 belden Piet Oostveen en zijn zoon Bep Oostveen zelf een aantal malen de politie toen ik hen had gefilmd bij het plegen van strafbare feiten. De locale politie kwam ter plaatse en zei dat zij geen kennis, ervaring, tijd, capaciteit en middelen had om te handhaven. De politie weigerde om – op grond van de door mij vastgelegde beelden – direct handhavend op te treden en weigerde de zwanendrifters zelf in de gaten te houden, zodat zij 50 m verderop weer de jongen van wilde zwanen ongemoeid illegaal konden vangen en leewieken.

Ik ben op 3 dec. 2013, 30 mei 2014 en op 3 juli 2014 door de familie Oostveen zwaar mishandeld. Ik deed van de mishandelingen van 3 dec. 2013 en 30 mei 2014 aangifte. De politie deed niets met de aangifte van zware mishandeling van 3 dec. 2014 en seponeerde de zaak. Over de aangifte van 30 mei 2014 heb ik pas onlangs bericht van het OM gehad dat Piet Oostveen voor de strafrechter moet komen, maar dat zijn zoon Bep Oostveen kennelijk – zoals immer tevoren bij mishandelingen door hem van andere personen het geval was –  weer de dans ontsprongen is. Zwanendrifter Herman Van Elten probeerde mij in 2014 te laten verongelukken door pogingen tegen mijn auto aan te rijden.

Nadat ik steeds weer voor een dichte deur kwam te staan met mijn meldingen van strafbare feiten, nam ik in maart 2014 contact op met de Milieurecherche. Op grond van de door mij op camera vast gelegde strafbare feiten en op grond van de eigen waarnemingen van de Milieurecherche (die daarna volgden) besloot het OM in april 2014 een geheim strafrechtelijk onderzoek naar de activiteiten van de zwanendrifters te verrichten. Ik voorzag de recherche daarbij van vele feiten, tips en beelden.

Ik heb enkele weken een presentatie aan de redactie van EenVandaag gegeven en mijn beelden vrij gegeven. Ik heb hen verder voorzien van alle documenten die ik hierover had verzameld en middels verzoeken op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur had verkregen. Vanmiddag vertelde redacteur Jan Born op Radio 1 bij EenVandaag over de door mij vast gestelde bevindingen. Morgenavond, zaterdag 2 mei 2015 om 18.15 uur, is het TV programma op NPO 1 over dit onderwerp te zien, waarbij mijn beelden zullen worden getoond. Ik weet niet welke beelden ze uit mijn 12 TB-collectie hebben gekozen. Zie verder de website van EenVandaag alsook de website van de Expertgroep Klokkenluiders. Zie hieronder ook het persbericht van EenVandaag.

Hartelijke groetjes, ook namens 10000-en mishandelde en weerloze zwanen,

Saskia van Rooy

Omgekeerde wereld

De klokkenluider vond veelal geen gehoor bij de NVWA, politie of handhavers van het waterschap of de provincie. Toen de zwanendrifters echter aangifte tegen de klokkenluider deden vanwege ‘stalking’, werd wel onmiddellijk actie ondernomen. Dierenarts Van Rooy moet zich hier binnenkort voor verantwoorden bij de strafrechter. “Dit is de wereld op zijn kop”, aldus Sébas Diekstra, advocaat van de klokkenluider Van Rooy. “Onbegrijpelijk dat er wel direct een strafproces tegen mijn cliënte wordt gestart, terwijl justitie de zwanendrifters – die mijn cliënte ook nog eens hebben mishandeld – niet ter verantwoording roept.”

 Reactie zwanendrifters

De zwanendriftende familie Oostveen wilde niet voor camera reageren. Zij stellen dat de zwanen hun ‘lust en hun leven’ zijn en dat ze de zwanen onder hun hoede nooit opzettelijk pijn zouden doen.

Nationale Politie

Volgens het ministerie van Economische Zaken loopt er sinds april 2014 een groot strafrechtelijk onderzoek door de Nationale Politie naar de zwanendrifters en hun activiteiten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.