Geheime raadsvergadering over de Maatwerkwoningen (skaeve huse)

In de raadsvergadering van 6 februari 2024 is in het geheim gesproken over de zogenaamde Maatwerkwoningen. Over het voorafgaande staat een mooi artikel in Het Kontakt (digitaal).  “Pro Krimpenerwaard dreigde dinsdagavond tijdens de raadsvergadering met een motie van afkeuring richting burgemeester Hans Beenakker. De partij vond dat besluitvorming over de skaeve huse, voor het huisvesten van overlastgevende personen, niet achter gesloten deuren moet gebeuren.

“U als hoeder van openbaar bestuur zou hier tegen moeten zijn”, sprak Bert Vriezen namens Pro Krimpenerwaard richting de burgemeester. “Argument voor het besloten vergaderen over dit agendapunt zou zijn dat raadsleden anders geïntimideerd of bedreigd zouden kunnen worden. Heeft u hier voorbeelden van? Zo niet, waarom behandelen we dit agendapunt niet gewoon in het openbaar?”

‘Raad heeft hier zelf toe besloten’
Burgemeester Hans Beenakker sprak tegen dat hij het over intimidatie had gehad en vond dat hij niet verantwoordelijk was voor het in beslotenheid bespreken van het ‘maatwerkwonen’. “Als raad heeft u zelf in meerderheid besloten om dit onderwerp achter gesloten deuren te behandelen. Dat is niet tegen de richtlijnen.”

Hij kreeg daarin bijval van Ton van Dorp (CU): “Het zou raar zijn als de burgemeester een motie van afkeuring aan zijn broek krijgt voor iets dat we als raad in meerderheid hebben besloten”, sprak hij richting zijn collega Vriezen.

Motie van afkeuring ingetrokken
Die nam zijn motie van afkeuring terug. Niet omdat de raad tot geheimhouding had besloten, wel omdat de burgemeester ‘net nieuw was’: “U wordt hierdoor ook overvallen, maar u begeeft zich wel op glad ijs.”

Waar komen de ‘asowoningen’?
De raad sprak later die avond dus achter gesloten deuren over ‘maatwerkwonen’, het huisvesten van overlastgevende inwoners. Specifiek ging het daarbij over waar de zogenaamde skaeve huse komen te staan.

In 2018 leidde de mogelijke plaatsing van twee van deze, in de volksmond, ‘asowoningen’ aan de Veerweg in Bergambacht tot grote weerstand van omwonenden. Reden voor B&W om pas op de plaats te maken, waarna het vervolgens stil bleef.

Nu het vervolg
Tot eerder deze maand toen het onderwerp, ook in beslotenheid, werd besproken in de adviescommissie. En dinsdagavond dus in de gemeenteraad.

Pro Krimpenerwaard nam niet aan het debat deel. De gemeente Krimpenerwaard komt woensdag (7 februari) met een verklaring waar de skaeve huse gepland zijn”.

Aanvullende het volgende. De geheimhouding over de locatie is een week eerder opgeheven. De 6 Maatwerkwoningen (misschien later meer) voor overlast gevende inwoners komen naast bedrijventerrein bij de Handelsweg/Provinciale weg aan de rand van Bergambacht. Deze locatie wordt op haalbaarheid onderzocht. Het blijft onduidelijk waarom alles in het geniep moest worden besproken en de inwoners het recht op o.a. inspraak is onthouden. De locatie vindt Pro Krimpenerwaard volstrekt ongeschikt voor deze overlastgevende mensen en voor de omwonenden. Vroeger werden deze personen goed opgevangen in een centraal gelegen gebouw met goede zorg en begeleiding. Daar zijn deze mensen beter op hun plaats. dan op een “bedrijventerrein” weg te stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.