Hans Beenakker officieel beëdigd als burgemeester van Krimpenerwaard

De heer Hans Beenakker is maandagavond 8 januari 2024 geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard. Dat gebeurde tijdens een bijzondere raadsvergadering.

Waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene opende de raadsvergadering om 19.30 uur en leidde de vergadering door een programma vol met formele en informele feestelijke momenten. De publieke tribune zat vol met genodigden en belangstellenden.

De heer Beenakker legde de eed af ten overstaan van de Commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit.

Hij was de eerste die de heer Beenakker vervolgens in zijn nieuwe functie toesprak en vertelde waarom hij wel begreep dat je in de Krimpenerwaard burgemeester zou willen zijn. Met het oog op zijn aangekondigde pensioen liet de CdK weten dat wat hem betreft deze derde beëdiging van een kroonbenoemde burgemeester de laatste zou zijn in de Krimpenerwaard.  

Plaatsvervangend voorzitter van de raad, de heer Jan Verburg, was de volgende die de nieuwe burgemeester welkom heette. Hij bracht het zoekproces van de Vertrouwenscommissie in herinnering en sprak de hoop uit tot een goede samenwerking te komen.

Locoburgemeester Pascal van der Hek sprak de nieuwe burgemeester toe namens het college van B&W.

Beiden, ook de burgemeester,  benadrukten dat de uitdagingen en ambities die de Krimpenerwaard voor zich ziet alleen met gezamenlijk optrekken door raad en college, in de regio met alle partners en de provincie – gerealiseerd kunnen worden.

Ook de heer Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en voorzitter van de politieeenheid Den Haag, sprak zijn collega hartelijk toe. Hij deed dat via een videoboodschap waarin hij Hans Beenakker prees om zijn verbindende eigenschappen.

Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda heette de heer Beenakker welkom namens de gemeenten van de Regio Midden-Holland. Hij herkent in hem een mede ambassadeur van de regio. Om dat te onderstrepen bracht hij met zijn collega’s Han Weber (Zuidplas) en Evert Jan Nieuwenhuis (Waddinxveen) 30 kg kaas voor Hans mee. Het symbool voor de samenhang in de regio: gemaakt in de Krimpenerwaard, opgeslagen in BodegravenReeuwijk, traditioneel verhandeld in Gouda en logistiek afgewikkeld via Waddinxveen en Zuidplas.

Polderdichter Jorris Hoste trakteerde de burgemeester op een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht. Geïnspireerd op een straatgedicht van Hans van de Pol ‘Overtocht naar Tiel’ droeg hij ‘Overtocht naar Krimpenerwaard’ voor.

Nadat mevrouw Bouvy-Koene hem de ambtsketen en de voorzittershamer overhandigde was het de gelegenheid voor burgemeester Beenakker zelf om zijn installatierede uit te spreken.

Hij benadrukte graag, en met trots, bestuurlijk boegbeeld en ambassadeur richting regiogemeenten, provincie en rijksoverheid te willen zijn. Hij ziet mooie kansen voor een sterke profilering en zichtbaarheid in relatie tot wonen, vestigingsklimaat en recreatie/toerisme en werkt daar graag gezamenlijk aan. Wat hem betreft gaan we aan de slag, met donderdag al een eerste gelegenheid om veel inwoners te ontmoeten bij de nieuwjaarsreceptie.Daaraan voorafgaande wil hij vandaag de ijsbaan in Ammerstol bezoeken.

Pro Krimpenerwaard is blij met zijn komst en wil graag samenwerken om o.a. de raad meer tot zijn recht te laten komen. De burgemeester heeft toegezegd om het debat te stimuleren. Pro Krimpenerwaard vraagt Hans Beenakker als burgemeester zich hard te maken voor een gemeentebestuur dat er is voor alle inwoners.

Video

De installatie is terug te zien via de uitzending van RTV Krimpenerwaard of op het archief van de website www.krimpenerwaard.nl/livetv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.