Nieuwe Milieustraat

Huidige locatie milieustraat Bergambacht

In de commissievergadering van 19 december 2023 is het onderwerp Nieuwe Milieustraat besproken. Nu staat het onderwerp op de raadsagenda van 9 januari 2024.

Het colege schrijft dat de huidige milieustraat in Bergambacht onvoldoende capaciteit heeft om alle inwoners van de gemeente Krimpenerwaard van dienst te zijn en moet gezien de nieuwe inrichting van dat gebied weg. Inmiddels heeft de Buitendienst een nieuw gebouw gekregen, naast de brandweer en politie. Ook het nieuwe gemeentehuis komt bij die locatie. Nooit is de gemeenteraad gemeld dat de milieustraat daarom verplaatst moet worden naar het industrieterrein de Nieuwe Wetering IV en ook niet dat de de bouwkosten en grondaankoop met meer dan 150% zullen stijgen. Dit heeft grote gevolgen voor de reinigingsrechten, omdat die kosten 100% dekkend moeten zijn.

Het college vindt dat alle mogelijkheden en alternatieven van de milieustraat zijn onderzocht en dat dit voorstel het meest aantrekkelijk is voor onze inwoners.

Met grote verbazing en toch ook wel ergernis stelt Pro Krimpenerwaard vast dat het college hier niet de waarheid spreek en belangrijke informatie heeft achtergehouden.

Destijds werd er € 2,5 miljoen geraamd. Nu is het gevraagde bedrag €  5,3 miljoen en dan moeten de kosten van de aankoop van de grond er nog bij. Het totale bedrag kan zomaar richting de zeven miljoen euro oplopen. Ons inziens onverantwoord en niet uit te leggen aan de inwoners.

Naast dit enorme bedrag is er ook al een flinke som gereserveerd voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. Nog maar gezwegen over de noodzakelijke vervanging van de huisvesting van de basisscholen. Al deze bedragen moeten ergens vandaan komen. Pro Krimpenerwaard vraagt zich nog steeds af hoe die enorme investeringen worden gedekt. De begroting laat op termijn al forse tekorten zien.

Bovendien wordt deze locatie aan het bedrijventerrein onttrokken. Op die locatie vinden wij betaalbare woningbouw belangrijker om aan de vraag te voldoen.

Pro Krimpenerwaard wil terug naar de oude situatie waar de kernen, gelegen aan de kant van Krimpen aan den IJssel hun goederen aldaar  kunnen afgeven? De inwoners van Schoonhoven blijven bij de milieustraat Lopik en o.a. Gouderak blijft aangewezen op Gouda. Dit scheelt verkeersbewegingen en de gemeente en onze inwoners zijn aanzienlijk goedkoper uit.

De huidige milieustraat in Bergambacht  moet inderdaad worden aangepast om te voldoet aan de eisen van deze tijd, maar die kosten zijn aanzienlijk lager. Ook zijn de openingstijden zeer beperkt. Ook daarin zit nog groei om de inwoners van dienst te zijn.

Pro Krimpenerwaard vindt het voorstel van het college om al die redenen ongewenst en onverantwoord. Wij kunnen met zo’n voorstel niet instemmen. Onze alternatieven zijn aanzienlijk goedkoper, milieuvriendelijker en lasten verlagend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.