Woonruimteverdeling 2022

Via de Raadinformatiebrief is de raad door het college geïnformeerd over de uitkomsten van de monitoring van de woonruimteverdeling 2022. Blijkens de uitkomsten van die monitoring blijkt dat de druk op de sociale woningmarkt in 2022 is toegenomen. Er is een toename van het aantal ingeschreven woningzoekenden  en een toename in het aantal woningzoekenden dat heeft geregeerd op een vrijkomende woning. Daarentegen is er een afname van het aantal woningen dat vrijkomt, hierdoor wordt het lastiger om een sociale huurwoning te vinden.

Ondanks dat de druk op de sociale woningmarkt is toegenomen, kan een woningzoekende in onze gemeente gemiddeld in twee jaar een geschikte woning vinden. Pro Krimpenerwaard stelt vast dat deze conclusie niet strookt met de monitoring. Er staan in de gemeente 11.503 personen ingeschreven. Dat betekent een toename van 8,5%. Daarvan woont 69% in de gemeente. In de inschrijfduur is voor 37% van de inwoners langer dan 5 jaar en voor woningzoekenden buiten de gemeente slechts 15%. Dat zou kunnen betekenen dat uiteindelijk niet voor de inwoners wordt gebouwd. Dat is strijdig met het verkiezingsprogramma van Pro Krimpenerwaard, dat voortvloeit uit het provinciale bouwbeleid voor onze gemeente. Tot 2040 mogen er vierduizend woningen worden gebouwd bedoeld voor de eigen inwoners met een minimaal plusje voor mensen buiten de gemeente.

De afgelopen jaren zijn er in de gemeente  meer villa’s gebouwd dan dat er sociale woningen (2) bij zijn gekomen. Dit beleid wordt structureel door Pro Krimpenerwaard aan de orde gesteld. In de huidige woningbouwprojecten zijn geen sociale huurwoningen opgenomen, want dat is volgens de portefeuillehouder te duur voor de projectontwikkelaars. Het is niet uit te leggen dat dit beleid door een ruime meerderheid van de raad wordt gesteund, dat daarmee in strijd handelt met hun verkiezingsprogramma’s maar dat is blijkbaar geen probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.