Plastic zakken vervangen door kliko’s?

Nu worden plastic en metalen verpakkingen naast drankenkartons samen ingezameld en in plastic zakken wekelijks aangeboden. Pro Krimpenerwaard staat hier kritisch in. Plastic aanbieden in de hiervoor geproduceerde plasticzakken is niet duurzaam. Plastic moet uit het milieu verdwijnen.

Pro Krimpenerwaard vindt dat het college na moet gaan of een kliko voor het inzamelen van plastic een betere oplossing is.

Woon je bijvoorbeeld aan de Lek, waar het regelmatig harder waait, dan is het plastic overal aan de dijk terug te vinden. Dit zie je ook in de woonwijken bij een stormpje. Dit kan worden voorkomen.  Het zwerfafval moet worden aangepakt. Zoals op de foto’s is te zien laten de vogels zich ook niet onbetuigd en de buitengezette zakken worden kapot gepikt op zoek naar voedsel. Slecht voor het milieu en het trekt ratten aan. We moeten dit voorkomen en dat kan.

Dit betekent dat de bewoners er een kliko bijkrijgen als ons plan doorgaat. Dat is dan de vierde kliko. Een voor restafval, een voor groenafval, een voor papier en een voor plastic. Daar waar dat een probleem oplevert moet worden gekozen voor een andere werkbare oplossing.

De gemeente Lopik heeft al ervaring met 4 kliko’s per huishouden. Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden. Het college kan daar de nodige informatie ophalen.

Wij weten dat PvdA-GroenLinks enkele maanden geleden ook vragen hierover hebben gesteld en deze waren meer gericht op het plastic afval aan de Lekdijk. Het college heeft toegezegd alternatieven te onderzoeken. Naar onze mening is het probleem veel breder. Pro Krimpenerwaard gaat raadsvragen stellen en zullen aandringen op snelle en serieuze reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.