Maatwerkwoningen/Skaeve Huses/Asowoningen

In de raadsvergadering van 19 april 2023 is het collegevoorstel “Maatwerkwonen/Skaeve Huses/aso-woningen besproken. Het college gaat 3 locaties in de gemeente aanwijzen om per locatie ten hoogste 6  verwarde, “complexe” mensen te huisvesten. Dat gebeurt volgens het college uiterst zorgvuldig en op grond van criteria. O.a. afstandscriteria ten opzichte van scholen, kinderopvang, zorg, sport, woningen, supermarkt. De raad is hiermee akkoord gegaan en dit onderwerp wordt verder uitgewerkt.

Pro Krimpenerwaard heeft als enige partij op grond van argumenten tegengestemd.

Citaat uit de Volkskrant van 15 april 2023. “Tot dat het weer mis gaat. Mensen die zowel ernstige psychische problemen als een verslaving hebben kunnen vrijwel nergens terecht. Vaak voelen we ons collectief machteloos. De patiënt, de ouders, de hulpverleners, de woningbouwverenigingen, niemand weet wat ze moeten”.  Einde citaat.

Deze mensen zaten in het verleden in een instelling, betaald door de rijksoverheid. Door bezuinigingen zijn veel verwarde, “complexe”, mensen op straat gezet met daarbij de taak voor de gemeente dit probleem op te lossen en daaraan gekoppeld het recht op woonruimte i.p.v. adequate zorg. De politie is niet bij dit project betrokken, terwijl zij de gemeente goed kan informeren. De agenten komen deze problematiek regelmatig tegen. De politie doet niet voor niets een beroep op de overheid om dit eindelijk goed te regelen, maar zonder resultaat. Ook Pro Krimpenerwaard vindt dat deze doelgroep geholpen moet worden. Nu veroorzaken ze ook overlast.

De normen die door het college nu worden opgesteld voor de zogenaamde verantwoorde bewoning in de gemeente is een broodje aap verhaal. Pro Krimpenerwaard zegt in het belang van de inwoners en in het belang van deze hulpbehoevende mensen, waar wij zeer mee zijn begaan: “trek het voorstel in en college, wendt u tot de overheid om dit dossier duurzaam en verantwoord op te lossen”. Het project Skaeve Huse (a-sociale woningen) is in 2018 ook al mislukt!

Met een naam wijzigen van Scheve Huizen naar Maatwerkwoningen wordt het onderliggende probleem verdoezeld.

Samengevat: het collegevoorstel, ondanks een stevige voorbereiding, is niet de oplossing van het probleem. Wel een prikkelarme opvang in een woon-zorgomgeving met daarop afgestemde stevige begeleiding. Deze mensen hebben zorg op maat nodig.

De motie van de VVD wordt niet gesteund. Die zet in op het wegstoppen van deze verwarde personen in het buitengebied. Deze mensen zijn ook een gevaar voor zichzelf. Wij zetten in op zorg op maat bij voorkeur in een daarvoor geschikt te maken instelling in of buiten de gemeente en bij voorkeur in samenwerking met andere gemeenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.