Duurzame opvang vluchtelingen in regio Hollands-Midden

In de regio moeten in eerste instantie 2200 asielzoekers voor minimaal 5 jaar worden opgevangen. Op basis van het aantal inwoners worden de vluchtelingen over de gemeenten verdeeld. Ook wordt voorgesteld om de mogelijkheden van grote opvanglocaties te onderzoeken.

In de raadsvergadering van 19 april 2023 is dat voorstel besproken. De gemeente Krimpenerwaard zal op grond van die afspraak 153 vluchtelingen moeten opvangen. Daarvan worden er op korte termijn 80 geplaatst in het Klooster in Haastrecht voor een periode van 3 jaar. De omwonenden zijn hierover geïnformeerd. Verder stellen wij vast dat aan alle randvoorwaarden niet is voldaan. Denk hierbij aan zorg, onderwijs, veiligheid, ontspanning etc.

Pro Krimpenerwaard is, zoals ook de andere politieke partijen, volgend in dit proces. Bij herhaling heeft de burgemeester aangegeven dat zij hiervoor verantwoordelijk is.

Ondanks het feit dat Pro Krimpenerwaard voor kleinschalige opvang is, hebben wij ingestemd met het voorstel, maar wij verbinden daaraan wel voorwaarden. Want ook in de toekomst moeten asielzoekers worden opgevangen en daarvoor is draagvlak noodzakelijk

Pro Krimpenerwaard maakt zich zorgen over de extra huisvesting naast de al bestaande huisvestingsproblemen voor onze inwoners, zoals starters, arbeidsmigranten en andere urgente situaties. Hierdoor zal het draagvlak afnemen en dat begrijpt Pro Krimpenerwaard ook.

Pro Krimpenerwaard heeft dan ook een motie ingediend (zie verwijzingslink) met als kernpunten: kleine asielzoekerscentra in de gemeente van max. 50 personen; extra woonruimte voor eigen urgente woningzoekenden; de kosten van opvang van de vluchtelingen moeten door het Rijk betaald worden; openheid over veiligheid/incidenten tijdens de opvang in het belang van personeel en bewoners. Hierdoor wordt het draagvlak vergroot. Het college is opgeroepen om deze zaken uit te voeren en heeft dat toegezegd.

De motie van Pro Krimpenerwaard is unaniem door de raad aangenomen.  M23-028 PK, Duurzame opvang vluchtelingen in de regio Hollands-Midden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.