Tijdelijke opvang 80 gevluchte kinderen in “Het Klooster” in Haastrecht

Op 7 maart 2023 is een vertegenwoordiging van de raad door de burgemeester geïnformeerd over de laatste stand van zaken betreffende de opvang van vluchtelingen in de gemeente. Dringend is verzocht de informatie vertrouwelijk te houden. Op 21 maart heeft een soortgelijk gesprek plaatsgevonden. De direct omwonenden zijn op de hoogte gebracht en op donderdag  23 maart zal hierover in besloten kring verder worden gesproken. Daarna vindt in Haastrecht een openbare bijeenkomst plaats. Volgens de burgemeester is het college het bevoegde orgaan. Voor de raadsvergadering van 18 april staat dit onderwerp op de agenda. Pro Krimpenerwaard vindt dit veel te laat.

De gemeente moet 153 vluchtelingen opvangen. De eerste 80 personen (max) zullen vanaf 24 juli 2023  worden opgevangen gedurende 3 jaar in Het Klooster (leegstaand), Provincialeweg Oost 62 in Haastrecht. Het zijn jongeren (amv’ers) van 14 tot 18 jaar. Ze komen uit Syrië, Afghanistan, Jemen, Eritrea en Somalië. Ze zijn gevlucht uit oorlogsgebied of uit een land waar onderdrukking plaatsvindt.

Er is 24-uursbegeleiding aanwezig en extra veiligheidsmensen. In het kader van de informatie zal in overleg met de gemeente Oudewater de omwonenden in Hekendorp worden geïnformeerd. De gemeente zorgt voor vervoer, scholing en jeugdzorg. Met 80 amv’ers heeft de gemeente een deel van de 153 plekken georganiseerd. De burgemeester antwoordt op vragen dat de gemeente bewust heeft gekozen voor deze groep. Hiervoor wordt een contract van 3 jaar met de COA afgesloten. Het college wil niet dat de plannen voor een woon-zorgcomplex worden opgehouden. Binnen die periode worden de werkzaamheden van de woonzorg niet gefrustreerd.

Wat is de positie van de raad in dit proces. Het college neemt het voortouw en sluit het contract. In een krappe periode moet alles worden geregeld. Een debat met de raad kan achteraf nog zegt de burgemeester.  Met betrekking tot de wijziging van het bestemmingsplan voor alleen Het Klooster heeft de raad wel een rol in het kader van de bedenkingenprocedure. Bestemmingplan moet alleen voor Het Klooster worden aangepast voor de opvang van de vluchtelingen.

Pro Krimpenerwaard vindt dat de raad voordat het contract met de COA wordt besproken hierbij betrokken moet worden door het houden van een raadsvergadering. Onze motie kreeg helaas geen meerderheid, zodat we net als bij het Coronabeleid een volgzame rol hebben. Dat past niet bij een raad als belangrijkste orgaan van de gemeente.

Daarnaast moeten er nog 75 vluchtelingen worden opgevangen, maar niet in Het Klooster. De nieuwe locatie is ons niet meegedeeld.

Naast de opvang van deze vluchtelinge heeft de gemeente de zorg voor:  statushouders 2022-69  en 2023-73;  en Oekraïense vluchtelingen in totaal 210.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.