Financiële toets huishoudelijke hulp Wmo vervalt

De raadsvragen van Pro Krimpenerwaard op 10 januari 2023 hebben aanleiding gegeven voor het college om de financiële toets huishoudelijke hulp in te trekken. De raad moet nog een formeel besluit nemen. De raad had op voorstel van het college in strijd met de wet een financiële toets opgenomen in  de huishoudelijke regeling, omdat de kosten voor de gemeente te hoog opliepen.  Dit wilde de gemeente inperken door het invoeren van een inkomenstoets. Het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp nam fors af. De gemeente erkent nu onrechtmatig te hebben gehandeld.

Een inwoner had een aanvraag voor huishoudelijke hulp ingediend en dat is op grond van de financiële toets geweigerd. Die inwoner heeft het college gemeld tegen het besluit een bezwaar- en beroepsprocedure op te starten. Van de kant van de gemeente is dat ontraden, omdat de afwijzing overeenkomstig de gemeentelijke regeling is. Volgens de gemeente zou de inwoner dus geen schijn van kans maken.

De staatssecretaris Van Ooijen vindt dat de werkwijze van de gemeenten niet kan. Sterker nog, hij benadrukt in zijn Kamerbrief dat de rechter onlangs ook heeft gezegd dat gemeenten geen aanvragen mogen afwijzen omdat inwoners hulp zelf wel kunnen betalen. Ondanks dat feit en de uitspraak van de rechter in de zaak gemeente Goes ging de gemeente Krimpenerwaard gewoon door met het handelen in strijd met de wet.

In de raadsvergadering van 31 januari heeft de burgemeester daarover een mededeling gedaan. Daarbij helaas niet verwezen, waarschijnlijk vergeten, naar onze vragen van 10 januari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.