Vogelgriep vastgesteld in Stolwijk

straal van 10 km. dat niet gejaagd mag worden op watervogels

In Stolwijk (gemeente Krimpenerwaard, provincie Zuid-Holland) is op een leghennenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 23.000 leghennen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen de 1 – en 3 kilometerzone van het bedrijf dat nu is besmet, bevinden zich geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen zeven andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

 Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

In bijgevoegde link vind u de regeling, kaart en het persbericht:

  1. Vogelgriep vastgesteld in Stolwijk | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
  2. Vogelgriep | Rijksoverheid.nl

Crisisbeleidsadviseur RTLG

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Pro Krimpenerwaard stelt vast dat er op veel bedrijven waar de kippen op elkaar worden gestapeld vogelgriep is vastgesteld. Dit betekent dat wij anders met dieren om moeten gaan. Het dierwelzijn is in gevaar en dat weten wij al jaren. Wanneer neem de overheid maatregelen om het dierenwelzijn bovenaan de agenda te zetten.

Vervolgens wordt met gemeenschapsgeld de kosten voor de betreffende boeren betaald. U betaalt dus de rekening van de boer die op een stuitende wijze met dieren omgaat. De burgemeester vindt het vreselijk voor de families die hiermee te maken krijgen. Maar de burgemeester verzuimt te zeggen dat de omstandigheden waarbinnen de dieren worden gehouden stuitend is.

Volgens Pro Krimpenerwaard is er toch iets om positief over te zijn. Dat is het feit dat binnen een straal van 10 km van zo’n bedrijf niet gejaagd mag worden.  Het was de laatste tijd weer een wild west in de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.