Vervanging gasleverancier Gazprom per 1 oktober 2022

De gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Nieuwkoop, Waddinxveen en Zuidplas kopen samen met de Omgevingsdienst Midden-Holland sinds 1 januari 2020 hun duurzame energie voor gemeentelijke aansluitingen in. Zij vormen het Inkoopcollectief groene energie Midden-Holland. De huidige leverancier voor gas is Gazprom Energy Nederland.

Door Europese sancties is door de minister Rob Jetten (kenmerk kamerbrief: DGKE-WO / 22107561) aangegeven dat gemeenten contracten met Gazprom uiterlijk per 10 oktober 2022 opgezegd moeten hebben. De deelnemers van het inkoopcollectief hebben op dit besluit gezamenlijk geacteerd en zeggen hun gascontract per 1 oktober 2022 op. Vattenfall wordt vanaf dat moment tot 1 januari 2024 de nieuwe gasleverancier.

De inkoopprijs van het gas neemt fors toe. In de tweede bestuursrapportage is een voorstel gedaan om hiervoor een extra bedrag op te nemen van € 215.000 in 2022 en € 860.000 jaarlijks vanaf 2023. Zodra de financiële consequenties exacter in te schatten zijn worden wij door het colege geïnformeerd.

Dit is de uitwerking van de unaniem aangenomen motie van Pro Krimpenerwaard, mede ingediend door de PvdA en D66, in de raadsvergadering van 8 maart 2022. M22-007 Aangenomen – PK, D66, PvdA, Gazprom en de Oekraïnecrisis

Wij hebben in maart 2022 van de burgemeester bericht ontvangen dat er Oekraïense vlaggen zijn besteld. Het is de bedoeling dat de vlag dagelijks zal wapperen tot de oorlog wordt beëindigd. Zo wordt betrokkenheid getoond en medeleven geuit met een land in een vreselijke en zinloze oorlog. De vlag werd uitgehangen aan het stadhuis van Schoonhoven en misschien ook aan andere gemeentelijke gebouwen in de andere kernen van de gemeente.

Onlangs is ons opgevallen dat de vlag al enige tijd niet meer wordt uitgehangen. Wat de reden is weten we niet, maar daar gaan we raadsvragen over stellen. Het uithangen van de vlag en het omzetten van het gascontract is toch het minste wat je als gemeente kunt doen in deze zinloze strijd in Oekraïne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.