Column van de voorzitter van Pro Krimpenerwaard

Erik de Laet, voorzitter van Pro Krimpenerwaard

Het zomerreces ligt alweer een kleine twee maanden achter ons en het is ‘niet rustig’ geweest. Op een hoger dek dan lokaal gebeurt van alles in de wereld en in ons land.

De daaruit voortkomende problemen en uitdagingen druppelen naar beneden en daar mogen wij dan iets van gaan vinden: hoe proberen wij te voorkomen dat mensen letterlijk in de kou komen te zitten? ‘Den Haag’ is nu bezig met een algemene regeling, maar hoe zit het met Tante Mien in Bergambacht in haar tochtige huurhuis of met Ome Henk in Gouderak die afhankelijk is van 24 uur per dag draaiende elektronische apparaten? Kan de gemeente helpen maatwerk te leveren?

En: op welke wijze gaan wij mensen die zich gedwongen voelden huis en haard te verlaten opvangen zonder dat dit onze eigen samenleving ontwricht? Waar laten we deze mensen, ook om ze verder te helpen en niet aan hun lot over te laten?

Zo maar twee actuele zaken waar wij als Pro Krimpenerwaard onze gedachten over mogen laten gaan in een poging om vervolgens een beetje het kompas van het gemeentelijk bestuur te herstellen.

Want het moet gezegd: dat kompas is nog verre van deugdelijk. Dat de meningen uiteen kunnen lopen over wat precies ‘in de kou’ en ‘ontwricht’ is, is duidelijk. Daar kan over gedebatteerd worden en ergens is er dan wel een midden te vinden waar een ieder zich bij kan of moet aansluiten. Zo werkt dat in een democratie.

Wat echter echt niet deugd zijn de pogingen om ‘de tegenmacht’ buiten spel te zetten en daarmee onze democratische principes geweld aan te doen. In Den Haag noemen ze dat sensibiliseren of – als dat niet lukt – ‘een functie elders’ om vervolgens nergens een actieve herinnering aan te hebben als snode plannetjes ten behoeve van lijfsbehoud niet lukken.

In de gemeente Krimpenerwaard krijgt oppositie belangrijke stukken niet of veel te laat aangereikt, waardoor het niet mogelijk is te beoordelen welk onderdeel van het kompas stuk is.

Gaan we dat laten gebeuren? Nee, natuurlijk niet! We hebben onszelf in het leven geroepen om (onder andere) een EERLIJK bestuur te bewerkstelligen. Onze inwoners moeten er op kunnen vertrouwen dat hun belangen in goede handen zijn. De overheid is er voor de burgers; niet andersom.

Dat we daarbij tegen heilige huisjes schoppen of niet klakkeloos meegaan met andere partijen of groeperingen met alle hun eigen (verborgen) agenda: dat mogen we als een gegeven gaan vaststellen en als ‘part of the job’.

Dat andere partijen ons dan vervolgens proberen weg te zetten als ‘Anti’ in plaats van ‘Pro’: ook dat nemen we maar voor lief.

Dat leden van coalitiepartijen me op straat regelmatig vertellen dat “jullie qua inhoud bijna altijd een goed verhaal hebben” bevestigt mij dat de raadsvergaderingen regelmatig ‘politiek’ zijn; besluiten al in een vroeg stadium worden vastgesteld zonder deugdelijke discussie op de plaats en tijdstip dat dit zou moeten en dat de inhoud een stuk minder relevant is.

Onze fractie in Raad en Commissies levert goed werk. Dit kan alleen met een goede basis vanuit onze gehele partij. Om die reden: blijf s.v.p. meedenken en handelen. Dat mag tijdens de  openbare ledenvergaderingen. De eerstkomende is op 13 oktober in Schoonhoven, hotel/restaurant Belvédère, Lekdijk West om 20.00 uur. Alle ideeën en initiatieven buiten de vergaderingen om zijn ook gewenst; zowel voor het ‘veldwerk’ (fractie) als meer op afstand (bestuur).

Erik de Laet, voorzitter Pro Krimpenerwaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.