Forse toename koeien bij melkveehouderij in Ouderkerk a/d IJssel

In de raadsvergadering van dinsdag 13 september is de uitbreiding van de melkveehouderij op het perceel IJseldijk-Noord in Ouderkerk a/d IJssel besproken. Het  gaat om een toename (van 94 melkkoeien en 60 stuks jongvee) naar 203 melkkoeien, 118 stuks jongvee en een fokstier.

Pro Krimpenerwaard heeft tegen dit voorstel gestemd. Het is zeer onverstandig om vooruit te lopen op het nog door het Kabinet vast te stellen stikstofbeleid. Vervolgens moeten de provincies daaraan uitvoering geven. Zoals bekend lopen de boeren nu al te hoop tegen de mogelijke gevolgen van dit beleid. Pro Krimpenerwaard vindt ook dat de stikstof omlaag moet in het belang van de natuur en dus in het belang van ons allen. Het rijksbeleid moet worden afgewacht.

Door het raadsbesluit neemt de stikstofuitstoot fors toe en dat betekent o.a. een verdere beperking van de veestapel voor de collega boeren. Ook de natuur wordt verder aangetast. Daar heeft dit college en raad geen boodschap aan. We moesten het vooral niet over de stikstofuitstoot hebben.

Het college zegt dat hiervoor in december 2015 al een vergunning is verkregen. Als dat waar is, waarom moet de raad dan nog een besluit nemen? De portefeuillehouder, wethouder Boere, geniet nog van haar vakantie en de overige wethouders konden hierop geen antwoord geven. Er werd tijdens de vergadering naar aanleiding van de vragen van Pro Krimpenerwaard  heel wat afgebeld door wethouder Wassink (SGP), maar ook hij volstond met het oplezen van een wetsartikel. Niemand snapte het nog. Dan is het bijzonder dat de bijna voltallige raad hier genoegen meenam. Pro Krimpenerwaard verwees nog naar het dossier MooiMekkerland waar het college een soortgelijk verhaal hield, maar uiteindelijk door zowel de provincie als de Raad van State werd teruggefloten. Ook toen heeft Pro Krimpenerwaard, evenals de PvdA, dergelijke raadsbesluiten niet gesteund. O.a. de volksgezondheid was daarin leidend en voor de uitbreiding voor 2000 geiten werd geen vergunning gegeven. Dat zou hier dus de toename van stikstof moeten zijn, naast andere bestemmingsplan technische regels.

Pro Krimpenerwaard legt zich niet neer bij dit raadsbesluit. Wij willen meer informatie over de betrokkenheid van de provincie bij deze zaak. Ook willen we de vergunning 2015 over de uitbreiding van de melkveehouderij ontvangen. Die zat niet bij de stukken. Trouwens onze schriftelijke vragen werden enkele uren voor de raadsvergadering bij de stukken gevoegd. Dat is in strijd met het Reglement van orde. De stukken kunnen uiterlijk vrijdag voorafgaande aan de vergaderdatum aan de raadsagenda worden toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.