Verkeersonveilige situaties door opgehangen vlaggen aan lantaarnpalen

Pro Krimpenerwaard heeft op 31 augustus 2022 raadsvragen gesteld aan het college/burgemeester over de verkeersonveilige situaties door de omgekeerde vlaggen aan lantaarnpalen in de gemeente.

Toelichting

Wij fietsten vandaag net buiten de kern Lekkerkerk richting Opperduit. Wij hebben over pakweg 700 meter 7 vlaggen geteld die “op half 7 hangen” en eentje die volledig verdwenen is. En dat bij een eerste briesje vandaag. Verder op de Lekdijk zijn er meer vlaggen die aan een bovenste puntje nog vastzitten aan de lantaarnpaal. Foto bijgevoegd. Dit kan een gevaarlijke situatie opleveren voor het verkeer. Denk aan auto’s/motoren en wielrenners. Zo’n vlag kan zo tussen de ketting geraken. In het kader van de verkeersveiligheid en milieu moeten de vlaggen worden verwijderd. Mocht het echt fout gaan, wie is dan verantwoordelijk?

Naar de mening van Pro Krimpenerwaard hebben boeren ruimschoots de tijd gehad om te protesteren, maar moet het nu klaar zijn. Er zijn ook mensen die zich gekwetst voelen door de vlag op de kop. Daar moet ook begrip voor zijn. Het gaat dus alleen om protestuitingen op openbare plekken. Op eigen land of in de voortuin mag een boer/inwoner doen wat hij wil.

Het zou mooi zijn als de boze boeren per omgaande zelf de vlaggen van de openbare wegen weg halen. Pro Krimpenerwaard vindt dat de gemeente zo spoedig mogelijk actie moet ondernemen in het kader van de handhaving en het voorkomen van ongelukken.

De provincie Zuid-Holland heeft om reden van verkeersveiligheid ook vlaggen verwijderd.

Vragen:

  1. Is door de gemeente toestemming verleend voor het ophangen van de vlaggen aan de lantaarnpalen?
  2. Zo nee, zijn de boeren dan in overtreding?
  3. Heeft de gemeente een handhavende taak, omdat de vlaggen binnen de grenzen van de gemeente zijn opgehangen?
  4. Is de burgemeester het met Pro Krimpenerwaard eens dat er een gevaarlijke situatie kan ontstaan door losschietende vlaggen?
  5. Gaat het college handhavend optreden?
  6. Zo ja op welke termijn en zo nee, waarom niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.