Motie behoud leefgeld voor Oekraïners

Pro Krimpenerwaard heeft tijdens de raadsvergadering van 26 april 2022 een motie ingediend voor het behoud van (deel) leefgeld bij een klein inkomen voor Oekraïners. Het leefgeldbedrag voor een volwassene, inwonend bij een gastgezin, bedraagt € 135,– per week. De gemeente heeft op onze vragen geantwoord dat als een Oekraïne-vluchteling werk heeft, al is het maar 2 uur per week, in de huidige regeling het gehele leefgeld vervalt, volgens rijksbeleid.  Dat betekent dat het wel heel erg lastig wordt gemaakt om te starten op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt de vluchteling feitelijk gestraft voor zijn maatschappelijke bijdrage en komt zelfs onder het bestaansminimum. Het is voor moeders met jonge kinderen, of iemand met een trauma, of nog zonder kennis van de taal, niet makkelijk om gelijk meer dan 20 uur per week te werken en dat dit het verwerken van het oorlogstrauma bemoeilijkt.

Pro Krimpenerwaard heeft met de motie aan het college gevraagd om zo snel mogelijk het raadsstandpunt uit te dragen dat er nooit sprake kan zijn van een daling van het leefgeld groter dan het zelfverdiende inkomen. Dat het college dit moet uitdragen richting Rijk, VNG en andere gemeenten. Inmiddels erkent het Rijk deze problemen, maar wil 3 maanden afwachten.

Deze motie is aangenomen.

Het was niet opvallend dat de VVD tegenstemt. Die hebben hier helaas niets mee. Maar dat de VGBK en zelfs de CU hiertegen stemmen is uitzonderlijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de CU bij de gemeenteraadsverkiezingen een zetel heeft verloren. Deze partij heeft weinig met vluchtelingen. Landelijk is dat gelukkig een ander beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.