Het gemeentebestuur en MooiMekkerland hebben alle hogerberoepszaken verloren!

De Stolwijkse geitenhouderij MooiMekkerland moet het overgrote deel van zijn geiten wegdoen. Dat is het vonnis van de Raad van State van 26 april 2022. Hij krijgt nog 3 maanden van de rechter om het aantal geiten van 2500 naar 812 dieren terug te brengen. In een drietal uitspraken veegt de Raad de hoger beroepen van MooiMekkerland tegen de provinciale geitenstop en tegen twee dwangsombesluiten van de gemeente Krimpenerwaard van tafel.

De Gemeente (college en gemeenteraad) en MooiMekkerland hebben alle zaken voor 100% verloren. Zij hebben volgens de rechter de volksgezondheid van de omwonenden in gevaar gebracht. Dat betreft volgens onderzoek de grote kans op longontsteking. Dat punt is door Pro Krimpenerwaard in de vele debatten en raadsvragen al vanaf 2015 bepleit. Wij waren en zijn nog steeds van mening dat gerenommeerde onderzoeken hebben uitgewezen dat binnen een straal van 2 kilometer duizenden inwoners gezondheidsrisico’s  l0pen. Voor het college was dat niet overduidelijk bewezen en daarom hebben zij dit bedrijf altijd gesteund. Ondanks het feit dat dit bedrijf stelselmatig tegen de wet en regelgevingen heeft gewerkt. Ook zou er sprake zijn van het overgangsrecht, omdat de aanvraag voor uitbreiding voor 2017 zou zijn ingediend.

Het gemeentebestuur koos voor het individuele belang. Pro Krimpenerwaard zette zich in voor het algemeen belang.

Het aantal geiten boven de legaal aanwezige 812 geiten zullen moeten verdwijnen. De gemeente moet hierop handhaven in het belang van de volksgezondheid. De belangen van de omwonenden wegen zwaarder dan van MooiMekkerland. Het College heeft 6 weken de tijd om nieuwe besluiten te nemen. Die moeten in lijn zijn met de uitspraak van de Raad van State.

Pro Krimpenerwaard is blij met deze uitspraken. Wij hebben samen met de omwonenden ons hiervoor jaren ingezet. Veel raadsvragen gesteld, actualiteitendebatten aangevraagd en vele moties ingediend. Er is niets zo belangrijk als de volksgezondheid.

Pro Krimpenerwaard gaat raadsvragen stellen over de uitvoering van de rechterlijke uitspraak. Het college en raad moeten verantwoording afleggen voor het o.a. in gevaar brengen van inwoners. Wij willen weten op welke wijze het college nu zijn verantwoordelijkheid neemt; wat dit betekent voor de geiten en de bouwwerken die niet legaal zijn geplaatst. Hoe hoog zijn de kosten die de gemeenschap moet ophoesten door wanbeleid. Het is jammer dat de voormalige burgemeester niet ter verantwoording kan worden geroepen.

https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@130944/202005419-1-r3-20205420-1-r3-en/#highlight=202005419%2f1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.