Coalitieadvies strijdig met verkiezingsuitslag!

Op 14 maart, 15 maart en 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen 2022 gehouden, ook voor de gemeente Krimpenerwaard. Bij de uitslag kwam naar voren dat er 3 partijen zijn die winst hebben behaald. Dat zijn Leefbaar Krimpenerwaard, SGP en Pro Krimpenerwaard. De overige partijen hebben verlies geleden. Gemeente Belang Krimpenerwaard (VGBK) is nog steeds de grootste partij. Dat is mede te danken aan de restzetel die eigenlijk volgens de methode van de meeste reststemmen toebehoort aan Pro Krimpenerwaard. Wij hadden 301 reststemmen en de VGBK 146. Maar door een ingewikkelde berekening ging de restzetel aan onze neus voorbij. Dit is eigenlijk een grote schande en doet geen recht aan de verkiezingsuitslag.

De VGBK heeft Willem Schoof oud fractievoorzitter van de VGBK gevraagd om als informateur op te treden met de opdracht: verken de mogelijkheden die partijen geschikt achten voor het vormen van een coalitie in Krimpenerwaard voor de raadsperiode 2022 – 2026.

Deze informateur is niet door de raad aangewezen en de weinig objectieve procedure is ongewenst. Alle partijen zijn voor een 1e gesprek uitgenodigd. Ook Pro Krimpenerwaard. Wij zijn uiterst vriendelijk ontvangen en konden ons zegje doen, maar vooraf was al bekend dat Pro Krimpenerwaard voor de VGBK geen goede coalitie partner zou zijn. De VGBK omschrijft Pro Krimpenerwaard als een partij die “schuurt”.  Wij hebben ons uitgesproken voor bestuurlijke vernieuwing en ongewenste zaken worden door ons niet onder het kleedje geveegd. Inderdaad kan dat schuren, maar dat zegt meer over de VGBK.

De informateur kiest voor de volgende vier partijen: VGBK-SGP-CDA-VVD al meest haalbare en een stabiele meerderheid. Daarvan hebben het CDA en zeker VVD fors verloren. Volgens Pro Krimpenerwaard moet recht worden gedaan aan de verkiezingsuitslag. Dat betekent dat eerst met de volgende vier partijen moet worden gesproken: VGBK – SGP – Leefbaar Krimpenerwaard – Pro Krimpenerwaard. Dat zijn de eerste 4 partijen waarvan er drie fors hebben gewonnen.

De informateur laat zien geen oog te hebben voor de uitkomst van de verkiezingen. Ook de communicatie is beneden peil. Via de pers hebben hij het vervolg proces moet vernemen. Naar de inwoners wordt nog steeds niet echt geluisterd. Dit betekent dat het bla bla bla verhaal van partijen bij de verkiezingsdebatten nu weer snel ter zijde is geschoven en deze partijen wederom lak hebben aan de inwoners. Straks waarschijnlijk nog een lagere opkomst want het maakt toch niet uit, is de veel gehoorde opmerking.

Pro Krimpenerwaard pleit voor een externe en objectieve procedure. Meer ruimte voor bestuurlijke vernieuwing. Niet het gebruikelijke pad volgen en de SGP nu weer omarmen en de volgende keer, als het niet uitkomt, ter zijde schuiven. Het wordt tijd voor de winnaars om met een fris eerlijk beleid te komen. Iedereen is daarbij gebaat en dat sluit aan bij de uitkomst van de verkiezingen. De inwoners hebben gesproken nu de politiek nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.