Plannen voor nieuw Landgoed De Vlist

De Krimpenerwaard staat bekend om zijn veenpolder, landbouw en bijzondere natuur en diersoorten. Het is een geliefd gebied voor wandelaars, die graag gebruik maken van de vele kilometers wandelpaden. Aan de Oost-Vlisterdijk ligt een belangrijk wandelkruispunt. Het Kraamvrouwenpad en het Boerenlandpad verbinden het wandelpadennetwerk in de regio. De eigenaar van deze grond wil deze verbinding duurzaam in stand houden door het realiseren van een landgoed. Met Landgoed De Vlist wil hij een bijdrage leveren aan het behoud van natuurschoon in Nederland en de bezoeker laten meegenieten van het landgoed.

Het Kraamvrouwenpad is een historische route, dat zijn naam dankt aan de vroedvrouwen die rond 1700, dwars door het weiland, de snelle route van Stolwijk naar Vlist namen. Aan de Oost-Vlisterdijk vervolgt de wandelaar zijn route via het Boerenlandpad naar de Lopikerwaard.

Landgoed de Vlist ligt aan de zijde van het Boerenlandpad. Het plan is een mooi natuurgebied van circa vijf hectare, voorzien van parkeerplaatsen en een fietslaadpaal voor bezoekers. De eigenaar stelt het landgoed voor minimaal 25 jaar open voor het publiek en onderhoudt de wandelpaden. Om het landgoed financieel mogelijk en beheersbaar te maken en te houden, komt er een woning, een beheergebouw en wordt een bestaande schuur verbouwd tot woning.

Procedure

Voor het Landgoed de Vlist is een wijziging van het bestemmingsplan nodig en wordt een instandhoudingsovereenkomst tussen de ontwikkelaar en de gemeente gesloten. Met deze overeenkomst leggen de twee partijen vast dat de eigenaar bouwt op zijn terrein en een mooi natuurgebied van ca 5ha. aanlegt, onderhoudt en voor 25 jaar open stelt voor het publiek. Het college heeft op 15 maart 2022 ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Landgoed De Vlist. Het ontwerp wordt woensdag 30 maart tot en met 10 mei 2022 gedurende zes weken ter inzage gelegd. Daarna is het aan de raad om een definitief besluit te nemen.

Pro Krimpenerwaard zal dit plan positief bekijken. Wij stellen vast dat er 2 woningen komen ter compensatie van dit plan. Een aardig voordeel voor de eigenaar. Dit plan heeft een beperkte openingsstelling voor het publiek van 25 jaar. Wij willen deze compensatie niet beperken in tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.