PFAS in de bodem van de Krimpenerwaard

In de raadsvergadering van 8 maart 2022 kwam het agendapunt “PFAS in de bodem van de Krimpenerwaard” aan de orde. Al in 2017 is vastgesteld dat PFAS wijd verspreid in de bodem voorkomt. Meer dan elders in de provincie. PAS staat voor Poly- en Perfluoralkylstoffen. Deze worden al decennialang gebruikt in producten om oppervlakten te beschermen zoals coating voor kartonnen verpakkingen, antiaanbaklagen en behandeling van tapijten en kleding. In onze provincie is de belangrijkste bron de fabriek van Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht. De PFAS wordt door de lucht verspreid en komt zo op de grond en in de waterbodem terecht.

Te veel PFAS in de grond is gevaarlijk voor de volksgezondheid. In de Krimpenerwaard.  Dordrecht, Papendracht, Molenlanden en Zwijdrecht hebben Chemours inmidels aansprakelijk gesteld voor de schade die de gemeenten hebben geleden, lijdt en mogelijk in de toekomst nog zal lijden vanwege de uitstoot van PFAS.

De gemeente heeft inmiddels gemeenschapsgeld ingezet om een bodemkwaliteitskaart op te stellen. Dus nu is er al sprake van financiële schade.

De portefeuillehouder de heer Bening van D66 (en het college) weigeren tot op heden zich ook bij die gemeenten aan te sluiten om zo de druk op die fabriek te verhogen en PFAS daarmee terug te dringen. Nogmaals, allemaal in het belang van uw volksgezondheid. Tijdens de raadsvergadering was het college niet voornemens passende maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen.

Pro Krimpenerwaard heeft hierover een motie ingediend en heeft het college opgeroepen alsnog bij die gemeenten aan te sluiten en Chemours aansprakelijk te stellen voor alle schade, nu en in de toekomst.

Deze motie kreeg de steun van Pro Krimpenerwaard, 1 raadslid van D66, PvdA en SGP, Lokaal op 1 en 1 lid van de CU. Dat zijn 12 stemmen voor. Helaas 16 stemmen tegen van VGBK, CDA, VVD, 2 raadsleden van Lokaal op 1 , 2 raadsleden van de CU en 1 raadslid van D66.

De motie is bijgevoegd. Jammer dat de raadsmeerderheid volksgezondheid ondergeschikt maakt aan het verdedigen van de coalitie en dus het college. Waar is het duale stelsel.

MotieM22-013 Verworpen – PK, PFAS in de Krimpenerwaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.