Vluchtelingenstroom vanuit de Oekraïne

Pro Krimpenerwaard heeft de hierna weergegeven brief  van de Veiligheidsregio Hollands Midden ontvangen.

“Als gevolg van de vreselijk oorlog in Oekraïne is een vluchtelingenstroom op gang gekomen naar – vooralsnog – met name buurlanden. De verwachting is dat het aantal vluchtelingen nog sterk zal toenemen en dat na verloop van tijd we ook in Nederland te maken zullen krijgen met grote aantallen vluchtelingen. De opvang van deze mensen zal een grote inspanning vergen van ons allemaal. Gelukkig zien we overal veel bereidheid te helpen. Ook het grote aantal particuliere initiatieven is hartverwarmend.

Het ziet er naar uit dat de veiligheidsregio’s van het kabinet de opdracht krijgen om op korte termijn per regio opvangcapaciteit van 1.000 plaatsen te realiseren en voor daarna nog eens 1.000 plaatsen. Uiteraard kan dat alleen met medewerking van alle deelnemende gemeenten. De veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) en de gemeenten zijn inmiddels begonnen zich hierop voor te bereiden. Vanochtend heeft hierover een eerste Voorbereidend Regionaal BeleidsTeam (RBT) plaatsgevonden. Alle burgemeesters in de VRHM hebben hierin zitting.

De verwachting is dat na het weekend meer informatie beschikbaar is over de precieze opdracht en een aantal belangrijke (landelijke) randvoorwaarden. Ik zal u, uiteraard in afstemming met uw burgemeester, hierover medio volgende week nader informeren. Voor u zal ook een digitale bijeenkomst worden voorbereid, zoals ook tijdens de coronacrisis enkele keren is georganiseerd.”

Pro Krimpenerwaard heeft samen met D66 en CDA een motie voor de komende raadsvergadering van 8 maart ingediend om ruimhartig mee te werken aan de opvang van deze vluchtelingen. Wij voelen ons diep geraakt door deze onzinnige oorlog. Wij leven mee met deze mensen en roepen partijen op om alles in het werk te zetten om deze dwaze oorlog te beëindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.