De gemeente heeft een gascontract met Gazprom afgesloten

Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant van 24 februari 2022, waarin staat dat de gemeente Krimpenerwaard in 2020 een gascontract met Gazprom heeft afgesloten, heeft Pro Krimpenerwaard de collega raadsleden opgeroepen gezamenlijk een motie in te dienen om het contract per direct te ontbinden.

Wat blijkt nu. De gemeente heeft zonder overleg met de gemeenteraad of informatie achteraf, met de Russen een contract afgesloten voor levering van gas. Toen was er al sprake van Russische oorlogvoering met de Ukraine. De gasopbrengst van deze gasleveringsovereenkomst komt ten goede aan de oorlogskas van Rusland. Pro Krimpenerwaard wil dat dit contract direct wordt ontbonden. Wij hebben daarvoor een conceptmotie voor de raadsvergadering van 8 maart ingediend. Ook hebben wij aanvullend raadsvragen aan het college gesteld. Hierna wordt de motie afgedrukt evenals de raadsvragen.

Onderwerp: Contract Gazprom

 Toelichting:

Pro Krimpenerwaard heeft in de conceptmotie en de onderbouwing al aangegeven dat het contract met Gazprom per direct moet worden beëindigd. Gezien de uitzonderlijke situatie moet dat geen probleem zijn. Het is opmerkelijk dat dit contract in 2020 is afgesloten terwijl de bedenkelijke situatie in de Ukraine/Rusland al 8 jaar bekend was. De raad was niet door uw college hierover geïnformeerd.

Wij hebben onze vragen al eerder schriftelijk gesteld maar moeten blijkbaar dit format gebruiken. Zelfs in oorlogstijd.

Vragen:

 1. Heeft uw college overlegd met de raad of de raad geïnformeerd dat dit contract wordt afgesloten?
 2. Zo nee, waarom niet?
 3. Wat zijn de overwegingen voor uw college geweest om dit contract met deze Russische maatschappij af te sluiten terwijl de bedreigingen van de Ukraine al plaatsvonden?
 4. Gezien de brute inval van de Russen in Ukraine zijn de contractregels volgens Pro Krimpenerwaard niet meer aan de orde. Hoe kijkt uw college hiernaar?
 5. Is uw college het met Pro Krimpenerwaard eens dat alles in het werk moet worden gesteld om de druk op Poetin te vergroten om de oorlog te beëindigen en dit gascontract daarbij een, weliswaar een beperkte, rol kan spelen?
 6. Vindt uw college, terugkijkend, dat u hierin een juist besluit heeft genomen en een passende procedure heeft gevolgd?
 7. Kan het contract met Gazprom per omgaande worden toegezonden?
 8. Kan uw college de vragen tijdig voor de raadsvergadering van 8 maart 2022 beantwoorden?

MOTIE 

Nr:

Datum: 8 maart 2022

Agendapunt:

Onderwerp: Gazprom en de Oekraïnecrisis

De raad van de gemeente Krimpenerwaard in vergadering bijeen d.d. 8 maart 2022;

Overwegende dat:

 • jaarlijks vele miljoenen euro’s publiek geld via Nederlandse gemeenten, ook via de gemeente Krimpenerwaard, naar de Russische staat vloeien;
 • de Russische staat grootaandeelhouder is van dit bedrijf dat bekend staat om vele corruptieschandalen en het boren van gas en olie op de Noordpool;
 • Gazprom strak gecontroleerd wordt door Poetin en zijn bevriende oligarchen;
 • met een groot deel van dit geld het leger, dat nu Oekraïne is binnengevallen, financiert;
 • 120 gemeenten inmiddels een contract bij Gazprom hebben, ook de gemeente Krimpenerwaard;
 • verder verwezen wordt naar het bijgesloten artikel in de Volkskrant van 24 februari 2022 en een daarop aansluitend artikel;

Van mening dat:

 • Rusland doorgedrongen is tot in de haarvaten van de Nederlandse energiemarkt;
 • het gesloten contract met Gazprom zorgt voor het spekken van de Russische oorlogskas;
 • dat ook gemeenten, weliswaar op kleine schaal, kunnen bijdragen aan het onder druk zetten van Poetin door de contracten te stoppen en van leverancier te wisselen;
 • dat dit aansluit bij het ingezette sanctiebeleid van de rijksoverheid, de Europese Unie en zelfs daarbuiten

Spreekt uit:

de geldstroom naar Gazprom te stoppen en van gasleverancier te wisselen

en gaat over tot de orde van de dag.

Ondertekening en naam:

 Pro Krimpenerwaard

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.