Het feest van de democratie – eerste verkiezingsdebat

Op uitnodiging van de Bibliotheek Krimpenerwaard en WelZijn Krimpenerwaard zijn op 17 februari, onder leiding van Joost Hoebink, alle politieke partijen aan de tand gevoeld over een vijftal stellingen. Het debat vond plaats in de bibliotheek van Lekkerkerk en was uitstekend georganiseerd. Daarvoor dank. Terugkijken: https://www.rtvkrimpenerwaard.nl/site/bekijk-hier-het-eerste-debat-terug-in-aanloop-naar-de-gemeenteraadsverkiezingen/

Namens Pro Krimpenerwaard nam Bert Vriezen, nummer 3 van de Kandidatenlijst, deel aan het debat. Hij ging het debat aan met de wethouder van D66, Bert Benink. Eigenlijk zou een wethouder niet aan de debatten mee moeten doen. Hij heeft als wethouder voorkennis van zaken en zodoende is geen sprake van een gelijk speelveld. Het debat tussen deze twee heren ging over de stelling “Voor Milieu- en Klimaatmaatregelen mag de lokale belasting stijgen”. Alle partijen spraken zich uit tegen het verhogen van de lokale belastingen. Bert Vriezen  vindt dat binnen de begroting hiervoor geld beschikbaar moet worden gesteld. Zo kan een deel van de  € 23 miljoen Eneco-gelden hiervoor worden aangewend. Helaas heeft het colege een deel al aan andere zaken besteed, tegen de afspraak in. Ook het verlagen van het aantal wethouders van 6 naar 4 levert jaarlijks € ¼ miljoen op.

Wethouder Bening denkt nog steeds dat een stimuleringsbudget van € 20.000,– een serieuze prikkel is om inwoners over te halen de noodzakelijke maatregelen te nemen. Na 10 aanvragen is volgens Pro Krimpenerwaard  dat budget op. Verder stelt Bert Vriezen vast dat het nemen van de klimaatmaatregelen onder leiding van wethouder Bening veel te laat op gang is gekomen en niet echt door hem wordt ondersteund. Hij is weinig zichtbaar aanwezig. Bert Vriezen vraagt zich af waarom de moties van Pro Krimpenerwaard over dit onderwerp niet zijn uitgevoerd. Zoals een ruimer opgezette duurzaamheidslening (revolving fund).

Bij de stelling “Het dalende vertrouwen in de lokale overheid moet hersteld worden” was Bert Vriezen heel duidelijk en kritisch. De gemeente Krimpenerwaard schiet tekort als het gaat om de communicatie met inwoners; het niet serieus betrekken van de inwoners bij de start van projecten; moeizaam contact met de bestuurders; de afstand naar de inwoners is te groot; de afhandeling van de miljoenenfraude/corruptie in de voormalige gemeente Vlist; het afwijzen van een motie van Pro Krimpenerwaard door de raad om ook de rol van de bestuurders hierbij te onderzoeken; de benoeming van de voormalige burgemeester die een Rekenkameronderzoek onder de pet heeft gehouden en de groeiende rechtsongelijkheid bij het afgeven van omgevingsvergunningen. Pro Krimpenerwaard is voor een andere en eerlijke bestuurscultuur.

Dit debat werd live uitgezonden via de site van RTV Krimpenerwaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.