Weer kredietverhoging Veerstoep Bergambacht!

Het college van burgemeester en wethouders en gemeentesecretaris

De gemeenteraad heeft op voorstel van het college op 29 september 2020 besloten om een aanvullend uitvoeringskrediet beschikbaar te stellen voor de herinrichting omgeving Veerstoep Bergambacht van € 600.000,– . Het eerder vastgestelde krediet van € 2,1 miljoen wordt daarmee verhoogd naar € 2.7 miljoen. Het plan was toen onvoldoende voorbereid. Pro Krimpenerwaard heeft dat voorstel gesteund wegens de toezeggingen van het college.

Op 18 maart 2021 is de opdracht verstrekt en is de aannemer gestart met de werkzaamheden. Maar door de kostenstijging van de materialen was het beschikbaar gestelde krediet onvoldoende. Wederom moest de gemeenteraad een extra bedrag van € 720.000,– beschikbaar stellen. Na een kritisch debat met Pro Krimpenerwaard zijn wij daarmee akkoord gegaan en wederom na toezeggingen van het college.

Nu komt in de gemeenteraad wederom een voorstel van het college aan de orde om € 1 miljoen extra beschikbaar te stellen en de veerstoep met 14% in te korten. Dus een ander plan dan waarover de raad tot tweemaal toe heeft besloten en miljoenen beschikbaar heeft gesteld. Anders was het investeringsbedrag nog hoger uitgevallen schrijft het college. Ook de provincie en Rijkswaterstaat zijn deze keer niet van plan om in die extra kosten bij te dragen. Een veelzeggend standpunt.

Nu is voor Pro Krimpenerwaard de maat vol. Wij zullen de nieuwe voorstellen niet steunen. Wij hebben geen vertrouwen meer in het college die in dit dossier ernstige fouten heeft gemaakt en blijft maken. Wij zullen er voor pleiten om ook dit dossier door te schuiven en na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart a.s. te bespreken. Dan hopelijk wel met vakwethouders. Het is ook een teken aan de wand dat veel gemeenten hebben besloten dure projecten uit te stellen wegens de als maar stijgende materiaalprijzen. Deze markt is nu onberekenbaar en moet tot rust komen. Pas dan kunnen dergelijke ingrijpende miljoenenprojecten verantwoord worden uitgevoerd. Het zijn uiteindelijk de inwoners die voor de kosten opdraaien. Het is ook veelzeggend dat de risicoanalyse, opgesteld in opdracht van het college, geheim is. U mag dit niet weten en Pro Krimpenerwaard mag hierover niets zeggen. Het totale project kost nu volgens het college € 4,5 miljoen (en een fors aangepast project) i.p.v. het aanvankelijke bedrag van € 2,1 miljoen.

De onbekwaamheid van leden van het college geeft wederom steun aan ons besluit om de voorstellen in de raad van 21 december 2021 voor het nieuwe gemeentehuis, nieuwe huisvesting buitendienst en milieustraat, voor € 35 miljoen, door te schuiven naar de nieuwe gemeenteraad. Dit college is onkundig gebleken als het gaat om het voorbereiden van grote financiële projecten.

Ook nu ontbreekt de financiële onderbouwing. Bovendien is de meerjarenbegroting niet sluitend en is het college door de provincie, als controleur, daarop gewezen en gesommeerd de financiële huishouding op orde te brengen. Op 8 februari 2022 mag de raad een besluit nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.