Heb uw naaste lief gelijk u zelf (Mattheus 22 vers 39)

In een schokkend artikel in het Algemeen Dagblad van 28 februari wordt door het CDA uiting gegeven aan kwalijke gevoelens van “eigen bewoners eerst”. De gemeente Krimpenerwaard moet 47 statushouders huisvesten. Het CDA vindt dat deze huisvesting niet ten koste mag gaan van de eigen inwoners. De mening van het CDA: ”Het kan niet zo zijn dat de gemeente vrijwel elke week een gezin moet plaatsen, terwijl andere woningzoekenden in de Krimpenerwaard niet in aanmerking komen voor een woning en buiten hun eigen gemeente moet gaan wonen”.  Pro Krimpenerwaard vindt dit een walgelijke opvatting, populistisch en  gebaseerd op onjuiste informatie. Alle gemeenten in Nederland hebben een taakstelling om vergunninghouders/asielzoekenden te huisvesten.  Het aantal wordt opgelegd door de Rijksoverheid. Elk half jaar wordt de taakstelling bekendgemaakt, een verdeling naar het aantal inwoners. Het is dus niet aan de gemeenten om te bepalen hoeveel asielzoekers worden gehuisvest. Daarnaast bestaat er nog zo iets als menselijke norm en dat moet het Christen Democratisch Appel toch aanspreken. Heeft het CDA nooit de foto’s in de kranten en de schrijnende rapportages op tv gezien van bootvluchtelingen uit Syrië en Libië, om nog maar te zwijgen over de vluchtelingenkampen in Jordanië en Turkije! Ook blijkt uit het onderzoek “Verkenning schaarste in de Krimpenerwaard” van januari 2015 dat er geen sprake is van schaarste aan goedkope betaalbare woonruimte.

In totaal zijn er 6.100 sociale huurwoningen. Hiertegenover staat een vraag van 6.600 sociale huishoudens met een inkomen rond de € 34.000,00 (de doelgroep). Dan zou er een schaarste zijn van 500  betaalbare sociale huurwoningen. Daartegenover staat het gegeven dat 1 op de 3 huurders scheef woont (te hoog inkomen) dan is zelfs sprake van een overschot aan betaalbare sociale huurwoningen.

Het CDA zegt in hetzelfde artikel: “Het is van groot belang dat deze mensen zo snel mogelijk integreren. Wat je ook vindt van de wenselijkheid van menselijke opvang van asielzoekers in Nederland, een groot risico is dat deze mensen een enclave op zichzelf worden, dat ze ontsporen  en een gevaar gaan vormen voor de samenleving.” Het CDA weet dat het de taak van Vluchtelingenwerk is om de asielzoekers/statushouders te begeleiden. De gemeente is verantwoordelijk voor de inburgering. Pro Krimpenerwaard vindt het de plicht van de gemeente om na de inburgeringscursus en de feestelijke uitreiking van het inburgeringsdiploma door de burgemeester, te zorgen voor een dagbesteding voor deze groep in de vorm van studie of al dan niet betaald werk.

Het artikel van het CDA zou niet misstaan in het partijblad van de PVV.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.