Harmonisatie inzameling oud papier

De harmonisatie inzameling oud papier heeft heel wat los gemaakt bij de verenigingen in de gemeente. Ze maken zich terecht zorgen over het fors verlies aan inkomsten waardoor mogelijk de contributie moet worden verhoogd.  De gemeenteraad is niet betrokken bij deze beleidswijziging.

Pro Krimpenerwaard heeft al eerder raadsvragen gesteld en heeft nu voor de commissievergadering van dinsdagavond 30 november voor het vragenhalfuur de volgende tekst en vragen aangeleverd.

Inleiding:

Fijn dat het oud papier in 2022 in de hele gemeente met een minicontainer wordt ingezameld. Dat gaat de straatvervuiling tegen. Daarnaast heeft het nog andere voordelen. Dat inwoners die de minicontainer niet willen moeten die zelf naar een brengstation brengen, terwijl zij er niet om gevraagd hebben. Dat is een minpunt.

De vergoeding voor het inzamelen door vrijwilligers van verenigingen verandert wel. Door de harmonisatie worden de twaalf oude regelingen vervangen door één regeling. Er zijn verenigingen die straks duizenden euro’s aan inkomsten mislopen met gevolgen voor de contributie.

De vrijwilligers moeten nu verplicht een veiligheidscursus volgen. Dat zou € 62,– per vrijwilliger kosten. De kosten voor 10 vrijwilligers wordt door de gemeente vergoed, maar dat is onvoldoende stellen enkele verenigingen.

In de gemeenteraad is dit onderwerp niet besproken en we hebben geen inzicht in de financiële gevolgen. Pro Krimpenerwaard wil dit onderwerp in de commissie bespreken en zal daarvoor nog een verzoek indienen. Inmiddels is dit verzoek ingediend!

Vragen

  1. Kan de wethouder ons inzicht geven in de jaarlijkse vergoeding voor de verenigingen voor het ophalen van oud papier tot op heden en in de toekomst?
  2. Kan het college uitleggen waarom de noodzakelijke kosten voor opleiding en kleding aan slechts 10 vrijwilligers wordt vergoed?
  3. Waarom wordt de jaarlijkse vergoeding aan de verenigingen niet gehandhaafd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.