Goedbedoelde actie van het college!

U heeft misschien ook deze opvallende foto gezien op pagina 13 van Het Kontakt van 23 november 2021. De actie van het college is gericht tegen het geweld tegen vrouwen en meisjes in de wereld. Prima om daar aandacht voor te vragen. Nog beter is het om op te roepen al het geweld in de wereld de wereld uit te helpen. Vervolgens is gekozen voor deze minder doordachte actievorm. Er wordt voor gekozen om één kerk in Bergambacht 15 dagen lang oranje te kleuren. Het is uitgerekend de kerk die op dat gebied, zacht gezegd, geen beste naam heeft en nog steeds veel heeft uit te leggen. Daarnaast zou het beter zijn geweest om al onze kerken oranje te maken om de ongelijke situatie van vrouwen voor onze gemeenschap duidelijk te maken.

Dan de vraag of de raad over deze bijzondere actie van het college is geïnformeerd? Nee, de gemeenteraad is niet op de hoogte gesteld, want dan had dit op deze wijze niet plaatsgevonden. Over de kosten zullen we het niet hebben, want geweld moet altijd worden bestreden.

Als je inhoudelijk in zoemt op het probleem in Nederland dan zal deze actie niet bijdragen aan een oplossing. Wat wel werkt is het noodzakelijk optreden van de politie die aangiftes serieus moet oppakken en aanpakken. De vrouwen serieus nemen. Daar begint het mee. In de praktijk is hiervoor nog onvoldoende aandacht. Voorts liggen veel geweldszaken tegen vrouwen bij de rechters/officieren van justitie op de plank wegens tijdgebrek. Het heeft nog steeds geen prioriteit.

Dan het laatste punt. We moeten ons ook realiseren dat door de opgelegde bezuinigingen op politie,  justitie en de juridische bijstand het oplossen van deze ernstige feiten niet dichter bij heeft gebracht. Ik hoop dat het college er ook van doordrongen is dat deze oproep en foto niet de oplossing is. Dat vraagt om een andere manier van denken en handelen. De burgemeester is hoofd van de politie en kan op die manier zorgen dat onze politie dergelijke aangiftes serieus neemt. De gemeente kan zorgen dat de jeugdzorg op een goede manier zijn taken kan uitvoeren etc.

Nu blijft alleen de misplaatste foto hangen, natuurlijk goed bedoeld, maar leidt af van het werkelijke probleem. Dit voelt niet goed.

U mag hierop reageren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.