Gemeente Krimpenerwaard en woningcorporaties roepen op: wees slim, schrijf je in

Het is crisis op de woningmarkt. Woningcorporaties en gemeente Krimpenerwaard zien dat iemand die snel een huurwoning nodig heeft, bijna niet meer aan bod komt. Daarom beginnen ze vanaf 15 november 2021 de campagne Wees slim en schrijf je in! Deze campagne roept inwoners op om zich in te schrijven als woningzoekende. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt op een woning.

“Mensen die al langere tijd staan ingeschreven als woningzoekende, vinden nog wel een woning. Maar wie niet staat ingeschreven en door scheiding of baanverlies snel een ander huis nodig heeft, vist achter het net. Ook zien we dat jongeren vaak te lang wachten met zich inschrijven. Op enig moment wil je toch op jezelf. Vandaar onze oproep: wees slim en schrijf je alvast in.”

De cijfers laten het zien: inschrijven loont!

De druk op de woningmarkt neemt toe. Veel mensen zijn op zoek naar een nieuwe woning en ze moeten langer zoeken om iets te vinden. Iemand die snel een woning nodig heeft en nog niet staat ingeschreven, maakt bijna geen kans meer.

In 2016 ging in de gemeente Krimpenerwaard circa 40% van de woningen naar mensen met een inschrijfduur korter dan een jaar. Nu is dat nog slechts 15%. Vooral één- en tweepersoonshuishoudens met huurtoeslag en huishoudens met een inkomen boven de huurtoeslaggrens, komen (bijna) niet meer aan een woning met minder dan een jaar inschrijfduur. Woningzoekenden met een inschrijfduur van ten minste twee jaar, vinden in de meeste gevallen wel snel een woning (binnen een jaar).

Goed om te weten

Inschrijven kan via wonenindekrimpenerwaard.nl en kost eenmalig € 15,-, met een mogelijke verlening van € 10,- per twee jaar.

Voor sociale huurwoningen geldt een inkomensgrens. De wettelijke sociale huurgrens is ruim € 40.000. Voor sommige woningen komt u in de Krimpenerwaard ook in aanmerking met een inkomen tot € 60.000.

Campagne

In de week van 15 november ontvangen alle niet ingeschreven inwoners een brief thuis. Daarna volgt een brede communicatiecampagne met buitenreclame, advertenties in de lokale media, posters op middelbare scholen en sociale media posts.

Pro Krimpenerwaard heeft in de afgelopen raadsvergadering van 9 november de hierna weergegeven motie ingediend. Wij willen dat de raad en college de woningnood in de gemeente serieus neemt. Dat is nu niet het geval. De motie werd alleen door de PvdA ondersteunt. De andere politieke partijen zijn niet voornemens dit probleem op te lossen.

Straks komen ze allemaal met mooie praatjes, maar waarom nu niet onze motie onderschrijven en een tandje er bij  om het woningprobleem op te lossen?

Datum: 9 november 2021

Agendapunt: 10 – Meerjarenbegroting 2022-2025

Onderwerp: Recht op huisvesting

De raad van de gemeente Krimpenerwaard in vergadering bijeen d.d. 9 november 2021;

overwegende, dat de gemeente al jaren een tekort aan betaalbare woningen heeft;

dat dit zowel in de koop- als de huursector is;

dat het recht op huisvesting naast een grondrecht ook een mensenrecht is;

dat artikel 22 van de Grondwet stelt dat ‘bevordering van voldoende woongelegenheid voorwerp is van zorg van de overheid’;

dat de woonvisie daarom versneld moet worden uitgevoerd;

roept het college op  

om aan dit recht serieus uitvoering te geven en de raad periodiek te informeren

en gaat over tot de orde van de dag

Ondertekening:

Pro Krimpenerwaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.