Ernstig incident in raadsvergadering van 28 september 2021

Het raadslid Pannekoek namens VGBK, toen Waard 18 en daarna weer VGBK

In de raadsvergadering van 28 september deed zich een ernstig en ondemocratisch incident voor. Het raadslid Pannekoek (VGBK) wilde bij de vaststelling van de agenda voorkomen dat Pro Krimpenerwaard over het onderwerp “(Ontwerp)verklaring van geen bedenkingen, Provincialeweg 15b in Bergambacht” zou spreken.

Ik hoor u zeggen hebben wij het raadslid Pannekoek niet eerder zien optreden onder de partijnaam “Waard 18”. Dat klopt. Dit raadslid was het zogenaamd niet eens met het plan voor een extra oeververbinding Krimpen a/d Lek – Ridderkerk met daaraan gekoppeld de bouw van 10.000 woningen. Hij verliet de partij VGBK. Na een kleine 2 jaar is hij weer terug op het oude nest zonder dat er sprake is van een koerswijziging. De gemeente werd door deze move opgezadeld met een bestuurscrisis en een schade van ten minste 1/2 miljoen.

Het raadslid Pannekoek wilde dat de voorzitter Pro Krimpenerwaard niet zou toestaan het woord te voeren, omdat het onderwerp door de commissie als hamerstuk op de raadsagenda was gezet. Daarbij stond wel de opmerking dat Pro Krimpenerwaard er een bespreekstuk van wilde maken. De te bespreken punten zouden door Pro Krimpenerwaard worden aangegeven. Dat is inderdaad bij de griffie gebeurd, maar blijkbaar is dat niet bij de heer Pannekoek bekend.

Waarom dit raadslid ons toch de mond wilde snoeren blijft onduidelijk, maar het is in strijd met de Gemeentewet en ondemocratisch.  Het belemmert het functioneren van een politieke partij.  Pro Krimpenerwaard heeft niet voor niets er steeds voor gepleit dat het de hoogste tijd is voor een nieuwe bestuurscultuur. Steeds worden weer nieuwe regels bedacht om het werk van een raadslid moeilijk tot onmogelijk te maken. Het zou toch van de gekken zijn als een raadsmeerderheid een politieke partij een spreekverbod kan opleggen.

Gelukkig voor Pro Krimpenerwaard greep de voorzitter (burgemeester Casemier) terecht in en wees er fijntjes op dat hier sprake is van een aanbeveling van de commissie en dat het raadslid  ten alle tijden het recht heeft om het woord te voeren in de raad.  In het achterkamertje, Het Presidium, zal hierover verder worden gesproken.

Dit incident is terug te zien op de website van de gemeente, bij de raadsvergadering van 28 september 2021. Van de raadsvergaderingen worden bandopnamen gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.