Besluit gedeeltelijk afsluiten Veerpoort – Schoonhoven

In de raadsvergadering van 28 september 2021 heeft de raad na 30 jaar van debat besloten om de Veerpoort Schoonhoven gedeeltelijk af te sluiten voor het gemotoriseerd verkeer.

Pro Krimpenerwaard heeft al jaren een helder verhaal gehouden voor het volledig afsluiten van de Veerpoort in het belang van de veiligheid van het langzame verkeer (schooljeugd); het bevorderen van de transformatie van het winkelcentrum; vergroten van de winkelomzet o.a. door toerisme; sluipverkeer tegen gaan door de te smalle straatjes met overlast voor bewoners. Er is geen enkel steekhoudend argument te bedenken om deze Veerpoort voor het gemotoriseerd verkeer open te houden. Vele historische stadjes zijn ons voorgegaan met achteraf meer omzet voor winkeliers.

Hier is één winkelier/ondernemer tegen. Met een handige enquête waaraan is toegevoegd het verwijderen van de parkeerplaatsen op de Stenen Brug, niet aan de orde, heeft hij wat medestanders kunnen losweken. Pro Krimpenerwaard heeft opgeroepen het moedige collegebesluit te steunen en nu door te pakken. Niet het partijbelang de doorslag laten zijn. Het algemeen belang is hier aan de orde. Het is een goed signaal dat inwoners uit de binnenstad (o.a. Veerstraat, Tol, Wal, Scheepmakershaven etc.)  een enquête hebben ondertekend voor het afsluiten van de Veerpoort. Deze mensen staan nu in de kou met dank aan de VGBK, SGP, Lokaal op 1 en CDA.

Zoals verwacht durft de meerderheid van de gemeenteraad het niet aan om de Veerpoort in Schoonhoven definitief af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Onder aanvoering van de VGBK werd een amendement ingediend voor een gedeeltelijke afsluiting. De Veerpoort gaat dicht in het weekend (van vrijdag 12.00 tot en met maandagochtend 8.00 uur) en op de overige dagen van 22.00 tot 8.00 uur. Daarbuiten wordt de poort gewoon gebruikt door gemotoriseerd verkeer. De VGBK vond medestanders in het CDA, de SGP en Lokaal op 1.

Wethouder Boere begreep hier niets van.  Al in 2018 heeft de raad raadsbreed aangegeven voor een autoluwe binnenstad te zijn. Dus inclusief die partijen.  Dat waren ze even vergeten!

Paal
De indieners van het amendement, getalsmatig met 17-12 in de meerderheid, bleven bij hun standpunt. En dus is niet uit te sluiten dat er een verzinkbare paal voor de Veerpoort komt voor de gedeeltelijke afsluiting. Volgens Pro Krimpenerwaard is dat niet zo zeker. Zo’n paal zal schade toebrengen aan de historische monumentale ondergrond. Bovendien wordt hiermee chaos gecreëerd. Hierdoor zal het gebiedje buiten de Veerpoort niet worden aangepast, zoals gepland, en is een investering van miljoenen voor een deel weggegooid geld. Ook zal de transformatie van het winkelcentrum worden uitgesteld. De inkomsten van winkeliers zal eerder af- dan toenemen.

Wethouder Boere: “Ik heb ernstige twijfels over de praktische uitvoerbaarheid van de verzinkpaal; daar moet eerst goed onderzoek naar gedaan worden.”

Pro Krimpenerwaard heeft op grond van argumenten tegen het afsluiten van de Veerpoort tijdens tijdvensters gestemd. Wij zijn en blijven voor volledige afsluiting. Wij zijn tegen chaos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.